Arhitektura

Herzog & de Meuron osvajaju Alpe: Pogledajte kako izgleda planinarski dom po zamisli slavnog biroa

Popularno skijalište na planini Titlis trebalo bi da dobije novu planinarsku stanicu, a predlog rešenja ovog projekta izložio je jedan od najpoznatijih svetskih biroa na svetu. 

U jeku sezone, ovu švajcarsku planinu poseti i do 2.000 turista dnevno, što pokazuje da ova lokacija ima ogroman potencijal. Rešenje studija Herzog & de Meuron predstavlja nadogradnju na već postojeću infrastrukturu i obuhvata izgradnju tri zasebne jedinice, a to su: planinarski dom, toranj sa kojeg kreće žičara i tunel koji povezuje ove objekte.

Planinarski dom zamišljen je kao kristal ravnih ivica koji izgleda kao da raste na litici planine. U centru ovog objekta od čelične konstrukcije nalazi se ovalni atrijum koji pruža dobrodošlicu posetiocima. Gornji nivo planinarskog doma povezan je s izlazom na stazu i sa njega se pruža fantastičan pogled na zapad, dok se u donjem nivou nalazi prodavnica suvenira. Predviđeno je da se na vrhu smeste tri restorana koja će moći da ugoste 55 ljudi.

Zvanične vizualizacije studija Herzog & de Meuron

Planinarski dom i toranj biće spojen toplom vezom, odnosno, tunelom koji će voditi do ledene pećine.

Zanimljivo je da se na ovoj lokaciji već nalazi jedna stara ski stanica, ali da su arhitekte zaključile da bi njena renovacija bila preskupa za izvođenje, te su se zbog toga odlučili za izgradnju novog objekta. S druge strane, projekat Titlis 3020 obuhvatio bi renovaciju postojećeg 50 metara visokog tornja kojeg je švajcarska vlada izgradila tokom osamdesetih.

Novi toranj bi trebalo da bude dovolno velik da posluži kao orijentir, a u postolju ove impozantne konstrukcije naći će se i kafe-restoran i prostor za odmor u kojem će moći da uživa do 330 osoba.

Topla veza, odnosno, tunel koji spaja ova dva objekta delom će takođe pružati pogled na okolinu, dok će u unutrašnjosti voditi sve do ledene pećine na ovoj lokaciji. Inače, originalna ski stanica smeštena je na glečeru na 3.000 metara nadmorske visine i nalazi se tu još od 1967. godine.

Na kraju, podsetite se kakvu su zgradu instituta u Moskvi podigli naši Užičani  po projektu studija Herzog & de Meuron.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *