Enterijeri

Sve mu boje dobre stoje! Saznajte koja je tajna dobrog izgleda ovog enterijera

Ne morate se držati pravila za slaganje boja ukoliko imate dobar osećaj za kolorit… kao što je to slučaj za dizajnera ovog enterijera.

Šarmantna zgrada u užem centru Geteburga u Švedskoj podignuta je još 1908. godine a tim iz Alvhem-a dobio je zadatak da preurede jedan od njenih stanova površine od 114 kvadrata. Zatečeni visoki plafoni, štuko detalji, originalni parket i vrata sa ogledalima, kao i pećka zadržani su, ali su uneti i novi elementi koji čini ovaj enterijer savremenim.

Osnova enterijera je zapravo monohromatska a kontrasti su pravljeni unošenjem jarkih boja.

 

Ono što će vam odmah zapasti za oko jeste bogata koloritna paleta koja dominira enterijerom. Rasprarene boje stolica, šareni jastučići, više vrsta teksuriranih prekrivača, koloritne slike: Sve pršti od boja ali sve deluje koherentno. Kako je to postignto? Zapravo, ne tako tako teško!

Povezano: Mala škola uređenja enterijera

Ukoliko biste iz enterijera uklonili sve koloritne elemente, dobili biste jednu monohromatsku sliku u kojoj je sve belo (zidovi, plafoni, nameštaj, pećka) ili sivo (sofa). Uvođenjem starinskog kabineta i fotelja boje hrasta, koje korespondiraju s originalnim ali ishoblovanim podom, dobijene su osnovne smernice za koloritnu šemu. Takav enterijer lako je istrpeo uvođenje i crvene i roze boje ali i raznorodnih tekstura na prekrivačima i jastucima.

Stan se sastoji od veoma velikog dnevnog boravka, kuhinje s trpezarijom, tri spavaće sobe i kupatilom. Pošto se ovde radi o stanu s početka 20. veka, kada je bilo uobičajeno da se dnevna soba može proširiti na račun jedne sobe, između ove dve prostorije nalaze se velika dvokrilna vrata sa ogledalima. Iako se funkcija spajanja retko koristi (ko još pravi kućne žurke?) pogotovo imajući u vidu da se tu sad nalazi glavna spavaća soba, ovaj originalni element je zadržan i deluje veoma šarmantno.

Spajanjem starih i novih detalja dobijen je enterijer koji odiše duhom minulih vremena ali je u isto vreme svima jasno da se radi o savremeno rešenom enterijeru.

O okviru kuhinje organizovana je i trpezarija sa ovalnim stolom sa četiri stolice.

I ovde je primenjena ista taktika za rešenje enterijera: sve je belo a pojedini koloritni detalji razbijaju monotoniju.

Ulaznim hodnikom dominira tapeta sa retro motivom koja se odlično uklopila za bojama saksijskih biljaka.

Povezano: Zelena boja izabrana za boju godine 2017.

Vizuelni trik primenjen je u svim prostorijama: Jedna dominatna tekstura na velikoj površini a ostatak u neutralno belim bojama.

 

Isti trik primenjen je i u dečijoj sobi: Sve je belo osim dominantne tapete i par detalja koji unose živost.

Elegantan prostor dobijen je primenom visokih parket lajsni u beloj boji koje su u kontrastu za blago toniranim sivkastim zidovima.

Povezano: Koliko koštaju visoke parket lajsne

Kupatilo? Belo, kakvo će biti…

Osnova stana

Pogledajte još stanova u skandinavskom stilu.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *