Aktuelno

Dan građevinara 8. avgust: Teška situacija

Građevinska industrija opterećena je velikom nezaposlenošću, neuspelim privatizacijama građevinskih preduzeća, kao i dugovanjima prema radnicima za dnevnice ostvarene na radu u inostranstvu koje se procenjuju na oko 60 miliona dolara.

U Srbiji ima oko 82.000 građevinskih radnika, od kojih samo oko 40 odsto radi. Građevinski radovi u Srbiji, u odnosu na prošlu godinu, opali za oko 60 odsto.

Privredna komora Srbije, očekuje da do kraja ove godine bez posla ostane oko 10.000 građevinskih radnika, što znači da će broj radnika koji odluče da „nešto zarade na crno biti veći“.

U Upravi za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva rada i socijalne politike smatraju da „rad na crno“ na gradilištima dosta doprinosi većem broju povredjivanja i smrtnosti zaposlenih.

Prema podacima Inspektorata za rad, 70 odsto svih povreda na radu u Srbiji dešavaju se u građevinarstvu, a najčešći uzroci povreda su nepotpuno sprovodjenje mera bezbednosti.

U Inspektoratu kažu da se kažnjavanjem poslodavaca može povećati bezbednost radnika, ali da često dolazi do problema kod naplate, tako da će inspekcijski nadzori biti pojačani širom Srbije.

Pomoćnik direktora Inspektorata za rad Saša Perišić izjavio je Tanjugu da radnici pre svega mogu da budu nezadovoljni stanjem opreme za ličnu zaštitu na radu, ali i trenutnim stanjem u toj provrednoj grani.

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *