Kuća od 380 kvadrata za odmor; Foto: Bosnić+Dorotić
Regionalni projekti

Drvena kuća na ostrvu Krk / Idis Turato

Kuća za odmor na Jadranskom moru nastoji da kroz upotrebu klasičnih i, danas pomalo, zaboravljenih materijala i načina gradnje, da ostvari specifičan prostorni ugođaj.

Drvena kuća, po projektu hrvatskog arhitekte Idisa Turata, nalazi se na prostranoj parceli smeštenoj uz obalu Jadranskog mora na ostrvu Krku. Položena je u bogati mediteranski park i namenjena je privremenom boravku, to jest, odmoru.

„Nastala je kao plod istraživanja o retoričnosti materijala i konstrukcije, te njihovom odnosu kroz promenjive programe i namjene u arhitekturi.“ – kaže za naš portal Turato.

Kuća je projektovana kroz snažnu poetiku konstrukcije koja, podržana kućnim aparatima smeštenih u služećim kutijama, definiše prostore specifičnog ugođaja i programa. „Drvena kuća otvorena je struktura s više ulaza i izlaza, kuća kao matrica različitih ambijenata, unutrašnjeg, spoljašnjeg i prelaznog prostora između kuće i njene parcele.“ – kaže Turato i dodaje da prostrana parcela sadrži park mediteranskog zelenila, puteve i staze koje omogućuju različito prolaženje i korišćenje ove kuće.

Krov u visini venca sadrži duboki trem izveden dugačkim gredama koji zasenjuje okolinu građevine.

Kuća se sastoji iz drvene rešetkaste konstrukcije, sistema stubova i kosnika, krova s rogovima ili rožnjačama, gredama, slemenskim gredama, klještima, razuporama i strešnjacima izvedenih iz lameliranog drveta ariša. Krov u visini venca sadrži duboki trem izveden dugačkim gredama i obložen arišovom oplatom, koji zasenjuje okolinu građevine i tako definiše prelaznu zonu kuće prema parku i obrnuto.

Kuća za različite događaje i aktivnosti

„Kuća nema klasičnih prozora i vrata. Nema punih zidova, nema betonskih ili ciglom građenih konstruktivnih elemenata.“ – kaže Idis Turato i dodaje da ova drvena kuća nema klasične sobe, nema spratova, niti podruma. Nema ni stalne stanare, nema klasičnu prostornu hijerarhiju niti jasno određenu funkciju. Drvena kuća služi i podržava različite događaje i aktivnosti.

Svaki od ovih kućnih aparata nezavistan je od konstrukcije krova i staklenih otvora te služe različitim programima.

„Drvena kuća, te njezini promjenjivi programi dokolice i odmora podržani su malim kutijama, “kontejnerima” koji sadrže potrebne uređaje i aparate za kućanstvo.“ – kaže Idis Turato. Jednostavno postavljeni i pravilno raspoređenih ispod krova građevine – kompaktne kutije nude i služe ukućanima sanitarne uređaje, kuhinju, mini-bar, audio-video box, kamin, saunu-kupatilo, garderobu, ostavu, smart kućnu instalaciju i ostavu za baštenski alat.

Svaki od ovih kućnih aparata nezavistan je od konstrukcije krova i staklenih otvora te služe različitim programima, zavisno od trenutne želje korisnika, doba godine, dana ili noći, prigodnog događaja, broja stanara i njihovih gostiju. Aparati kuće, osim poznatih uređaja, sadrže i digitalnu, smart tehnologiju za klimatizaciju i pripremu vode i vazduha, audio i video opremu za kreiranje različiti ambijenata, zabavu, opuštanje, praćenje, snimanje, nadzor, kontrolu i zaštitu otvorene strukture drvene kuće.

Materijalizacija

Kuća ima kosi krov prekriven tradicionalnom kupom, crepom kanalicom različitih veličina i boja. Streha krova izvedena je u patiniranom bakrenom limu. Prelazni prostori između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora kuće smešteni na uglovima kuće izvedeni su kao zimske i letne bašte pokrivene polikarbonatnim i polipropilenskim pločama. Drvena konstrukcija krova prekrivena i obložena različitim materijalima, stvara prostore heterogenog i specifičnog ugođaja, ambijente različitog intenziteta svetla i posebne mikro-klime, dodaje Turato za naš portal.

Foto: Igor Crnaković

Različiti parkovni elementi definišu prostor unutar kojeg se nalazi specifičan sadržaj odmora.

Park koji u celosti obuhvata kuću sastoji se iz sedam tematskih celina mediteranske hortikulture. Različiti parkovni elementi definišu prostor unutar kojeg se nalazi specifičan sadržaj odmora, karakterističan fenomenološki i biološki ambijent dokolice. Tematski park sadrži “ostrva” različitog mediteranskog zelenila: palmi i agava, bambusa, lavande, pinije i borova, osrčrnike i hrasta, ukrasnog bilja i malu oranžeriju.

Preispitivanje uloge dokolice

Drvena kuća na Krku nastoji kroz upotrebu klasičnih i danas pomalo zaboravljenih materijala i načina gradnje da ostvari specifičan prostorni ugođaj. „Ona otvara pitanja uloge i značenja dokolice, potrebe da ju se arhitektonski definira, programski i događajno omogući, te protumači u odnosu spram suvremenosti i tradicije građenja. Drvena kuća uvodi i postavlja klasične elemente arhitekture i građenja u drugačije i potpuno izmijenjene odnose služenog i služećeg, otvorenog i zatvorenog, privremenog i stalnog, intimnog i ekstrovertiranog, privatnog i javnog, izgrađenog i neizgrađenog te prirodnog i umjetnog.“ – zaključuje Idis Turato.

Foto: Igor Crnković

Grafičke podloge

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova krova
Osnova krova
Presek
Presek

Faktografija

  • Ime projekta: Drvena kuća
  • Lokacija: Klimno, ostrvo Krk
  • Autori: Idis Turato / Arhitektonski biro Turato
  • Projektni tim: Idis Turato, Josip Mičetić, Nikola Štefanac
  • Godina projekta: 2017.
  • Ukupna izgrađena površina: 380 m2
  • Fotografije: Bosnić+Dorotić
  • Klijent: Privatni
  • Landscape: Parkovi plus d.o.o.
  • Saradnici: Aljoša Travaš (konstrukcija), Damir Šiljeg (elektroinstalacije)
Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *