Nagrađeni objekat na kampusu univerziteta u Braunšvajgu, Nemačka; Foto: Iwan Baan
Aktuelno

Nagrada EU Mies 2024 za inovativni studentski paviljon u Nemačkoj

Najmlađi dobitnici ovog priznanja dosad uspeli su da stvore prijatno i razigrano okruženje kroz beskompromisnu ​​i pažljivo izdetaljisanu strukturu, smatra žiri. 

Fondacija Mies van der Rohe i Evropska komisija proglasili su dobitnike Evropske nagrade za savremenu arhitekturuMies van der Rohe Awards 2024, za koju su bila nominovana 362  arhitektonska dela.

Dobitnik Nagrade za arhitekturu za 2024. godine je Paviljon za učenje u kampusu Tehničkog univerziteta u Braunšvajgu, Nemačka, arhitekata Gustava Disinga i Maksa Hakea, obojica sa studijima u Berlinu.

Nagrada za arhitekturu u nastajanju (Emerging Architecture Prize) pripala je ove godine Biblioteci Gabrijel Garsija Markes u Barseloni firme SUMA Arquitectura, koju su osnovali Elena Orte i Giljermo Seviljano u Madridu.

Srodne teme na portalu Gradnja:

Objekat za učenje u kampusu završen je 2022. godine; Foto: Iwan Baan

Beskompromisna​ ​i pažljivo izdetaljisana struktura

Inovativna zgrada kampusa u Braunšvajgu dizajnirana je tako da zadovolji akademski pejzaž koji se razvija u svetu nakon pandemije. Sa digitalnim predavanjima i veštačkom inteligencijom koji izazivaju tradicionalne modele učenja, uloga univerzitetskog kampusa se ponovo zamišlja, objasnile su arhitekte po završetku projekta 2022. godine.

Žiri za nagradu EU Mies 2024. naglašava značaj arhitekture koja istražuje potencijal da promeni način razmišljanja i politike, kao i važnost negovanja inkluzivnosti, ističe se u zvaničnom saopštenju povodom proglašenja.

Projekat autora iz Berlina tako je nagrađen za svoju sposobnost da izazove ograničenja i slike održivosti, stvarajući prijatno i razigrano okruženje za učenje, saradnju i okupljanje zajednice kroz beskompromisnu ​​i pažljivo izdetaljisanu strukturu, naveo je žiri.

Projekat spaja tehnološke izume sa fleksibilnim principom koji se može ponovo koristiti; Foto: Iwan Baan

Autori Gustav Dising i Maks Hake najmlađi su dobitnici nagrade za arhitekturu EUmies Awards do sada.

„Projekat je uzeo jasnu arhitektonsku ideju, ispitao je i doveo do krajnjih granica; više nego kao zgrada, može se shvatiti kao svestran sistem, koji spaja tehnološke izume sa fleksibilnim principom koji se može ponovo koristiti“ – kaže se u saopštenju.

Zanimljivo je napomenuti i da su autori Dising i Hake najmlađi dobitnici nagrade za arhitekturu EUmies Awards do sada. Oni su svoje biroe pokrenuli 2015. i iste godine zajedničkim snagama pobedili na konkursu za izgradnju ovog inovativnog centra za učenje.

Enterijer centra za učenje u Braunšvajgu; Foto: Iwan Baan

Biblioteka prilagođena uslovima okruženja

Objekat biblioteke Gabrijel Garsija Markes nalazi se u gustom urbanom čvorištu grada Barselone, te upravo ovaj kontekst čini da se geometrija konstrukcije prilagođava uslovima okruženja.

„Biblioteka deluje na nivou grada, doprinoseći transformaciji naselja otvarajući se kao novi spoljašnji i unutrašnji javni prostor“, rekao je žiri o projektu španskih arhitekara.

Bibilioteka Gabrijel Garsija Markes u Barseloni; Foto: Jesus Granada

Sa pažnjom posvećenom detaljima, autori su temeljno ispitali i doveli bibliotečki program u svoj puni potencijal.

Žiri dodaje da se drvena struktura biblioteke odvija kao bogat niz „monumentalnih i domaćih prostora koji pozdravljaju komšije i građane“, pružajući im ugodnu atmosferu za učenje, timski rad i angažovanje zajednice.

„Sa pažnjom posvećenom detaljima, autori su temeljno ispitali i doveli bibliotečki program u svoj puni potencijal. Autori Elena Orte i Giljermo Seviljano osnovali su svoj studio SUMA Arquitectura 2005. godine i pobedili na konkursu za izgradnju biblioteke 2015. godine“, kaže se u obrazloženju.

Enterijer biblioteke; Foto: Jesus Granada

Dodela nagrada 14. maja u Barseloni

Ceremonija dodele održaće se u paviljonu Mies van der Rohe u Barseloni, u kontekstu Dana dodele nagrada EUmies, 14. maja ove godine, čime se otvara manifestacija Nedelje arhitekture u Barseloni.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *