Aktuelno

Evropa posustaje u energetskoj efikasnosti?

Generalni direktor grupe Knauf Insulation i predstavnik Evropske asocijacije proizvođača izolacije “EURIMA” Toni Robson, u pismu predsedniku Evropske komisije (EK) Žozeu Manuelu Barosu oštro reaguje na posustajanje EK, kada je u pitanju posvećenosti ostvarenju ciljeva iz oblasti energetske efikasnosti (EnEf).

„U budućnosti, u kojoj nema obavezujućih ciljeva u pogledu energetske efikasnosti, investitori neće verovati da će izjave o potencijalu zaista biti i realizovane. Neće verovati, jer se energetska efikasnost ne dešava sama od sebe“, napisao u je u pismu Toni Robson i dodao da energetska efikasnost mora biti u središtu bilo kog klimatskog i energetskog paketa Evropske unije.

energetska-efikasnost-knauf-insulation“Trošenje milijardi evra teško zarađenog novca, kako bismo platili račune za električnu energiju, nema smisla jer bi se taj novac mogao iskoristiti za zapošljavanje ljudi širom Evrope, kao i za poboljšanje konkurentnosti i pomoći zemljama u otplaćivanju nacionalnih dugova”, navodi Robson.

Očekuje se da EU 22. januara usvoji dokument za 2030. godinu koji predviđa smanjenje emisije gasova za 35 do 40 odsto i dostizanje cilja od 24 do 27 odsto proizvodnje obnovljive energije. Robson predlaže da polazna tačka za klimatsku politiku EU bude obavezujući cilj, jer je povećanje efikasnosti imperativ u svakom poslu i nema razloga da energija bude izuzetak. Svake godine, u Evropi se izgubi 500 milijardi evra zbog rasipanja energije.

“Upamtite da je energetska efikasnost najveći izvor energije koji imamo. Sada vi treba da odlučite da li ćemo odvrnuti slavine i dopustiti da ova industrija procveta, sa svim pratećim koristima u pogledu zaposlenja koje bi to donelo, ili ne”, zaključuje Robson u pismu Barosu.

EURIMA je Evropska asocijacija Proizvođača izolacije i zastupa interese svih velikih proizvođača mineralne vune širom Evrope. Članovi EURIMA proizvode široku paletu proizvoda od mineralne vune za toplotnu i zvučnu izolaciju i protivpožarne zaštite domaćih i poslovnih zgrada i industrijskih objekata. Osnovana je 1959. godine u cilju poboljšanja standarda i propisa korišćenja izolacionih materijala.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *