Ovaj izbor napravljen je kako bismo u moru negativnih vesti o arhitekturi u Novom Sadu, pokušali da donesemo nešto pozitivno. 

Stručna i građanska javnost značajno je uzburkana nedavnim primerima neadekvatnih projekata u Novom Sadu. Međutim, loša praksa traje već decenijama! U toj sivoj zoni, razvila se jedna razarajuća apatija, naročito kod arhitekata, koji su pristali da, zarad opstanka, zanemare svoju obavezu da se izbore za arhitekturu koja podiže gradski prostor na nivo opšteg, javnog interesa, jer to je mesto nastanka svakog našeg, pojedinačnog dobra.

Glasajte za najlepšu zgradu u gradu i pokažimo da u Novom Sadu ipak ima svetlih primera arhitekture.

Teško je u takvim okolnostima misliti pozitivno, ali ako nešto nemamo, okrenimo se onome što imamo! Tako je nastala ideja da napravimo jednu vrstu analize gradskog prostora s izdvajanjem onih objekata koji su nas obogatili, na koje smo ponosni, ali i one koji izazivaju kontroverze. Neki objekti će vam se svideti više, a neki manje. Zato ste tu da date svoj glas!

Izabrali smo poslednjih 25 godina jer smo za to vreme, koliko-toliko, i odgovorni, i izdvojili dvadeset objekata koje smo predložili za vrednovanje. Od posetilaca portala Gradnja.rs traži se da glasaju za predložene objekte i vrednuju ih ocenom od jedan do deset.

Zajedno sa posetiocima portala, i stručni žiri daće svoju sud a njega čine:

  • dipl. inž. arh. Sonja Stoja, dugogodišnja profesorka u Građevinskoj školi u Novom Sadu
  • dipl. inž. arh. Slobodan Jović, predsednik Društva arhitekata Novog Sada
  • dr Darko Polić, arhitekt-planer u JP Zavod za urbanizam Novi Sad
  • dipl. inž. arh. Stevan Rodić, projektant
  • mast. građ. inž, Igor Conić, urednik portala Gradnja.rs

Rok za glasanje

Glasanje će trajati u periodu od 1. do 30. juna 2016.

Rezultati glasanja

Rezultati publike i stučnog žirija biće objavljeni 1. jula 2016.

Pravila glasanja

Glasanje se vrši jedanput ocenom od jedan (1) do deset (10). Nakon što date glas, kliknite na link „Sledeća zgrada“ kako biste prešli na glasanje za sledeći objekat.

Gde glasati

Glasanje možete započeti na ovoj adresi.

>>> ZAPOČNI GLASANJE