Aktuelno, Izdvojeno

Izbor najlepše zgrade u Novom Sadu u poslednjih 25 godina

Ovaj izbor napravljen je kako bismo u moru negativnih vesti o arhitekturi u Novom Sadu, pokušali da donesemo nešto pozitivno. 

Stručna i građanska javnost značajno je uzburkana nedavnim primerima neadekvatnih projekata u Novom Sadu. Međutim, loša praksa traje već decenijama! U toj sivoj zoni, razvila se jedna razarajuća apatija, naročito kod arhitekata, koji su pristali da, zarad opstanka, zanemare svoju obavezu da se izbore za arhitekturu koja podiže gradski prostor na nivo opšteg, javnog interesa, jer to je mesto nastanka svakog našeg, pojedinačnog dobra.

Glasajte za najlepšu zgradu u gradu i pokažimo da u Novom Sadu ipak ima svetlih primera arhitekture.

Teško je u takvim okolnostima misliti pozitivno, ali ako nešto nemamo, okrenimo se onome što imamo! Tako je nastala ideja da napravimo jednu vrstu analize gradskog prostora s izdvajanjem onih objekata koji su nas obogatili, na koje smo ponosni, ali i one koji izazivaju kontroverze. Neki objekti će vam se svideti više, a neki manje. Zato ste tu da date svoj glas!

Izabrali smo poslednjih 25 godina jer smo za to vreme, koliko-toliko, i odgovorni, i izdvojili dvadeset objekata koje smo predložili za vrednovanje. Od posetilaca portala Gradnja.rs traži se da glasaju za predložene objekte i vrednuju ih ocenom od jedan do deset.

Zajedno sa posetiocima portala, i stručni žiri daće svoju sud a njega čine:

 • dipl. inž. arh. Sonja Stoja, dugogodišnja profesorka u Građevinskoj školi u Novom Sadu
 • dipl. inž. arh. Slobodan Jović, predsednik Društva arhitekata Novog Sada
 • dr Darko Polić, arhitekt-planer u JP Zavod za urbanizam Novi Sad
 • dipl. inž. arh. Stevan Rodić, projektant
 • mast. građ. inž, Igor Conić, urednik portala Gradnja.rs

Rok za glasanje

Glasanje će trajati u periodu od 1. do 30. juna 2016.

Rezultati glasanja

Rezultati publike i stučnog žirija biće objavljeni 1. jula 2016.

Pravila glasanja

Glasanje se vrši jedanput ocenom od jedan (1) do deset (10). Nakon što date glas, kliknite na link „Sledeća zgrada“ kako biste prešli na glasanje za sledeći objekat.

Gde glasati

Glasanje možete započeti na ovoj adresi.

>>> ZAPOČNI GLASANJE

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

 1. Nemanja

  Većinom je sve kič. Zašto niste stavili neke zgrade i kuće koje su pod zaštitom države ?
  Skoro sve zgrade odskaču od pravog ambijenta našeg grada!

 2. jomar

  Ovako izdvojene iz okoline na fotografijama, neke od njih još i mogu da prodju. Na žalost, kada se u gradu sretnete sa njima, njihov promašeni dizajn deluje kao šamar po sred lica. Možda su lepo zamišljane u glavama arhitekata, alo ni oni sami nisu imali osećaj za prostor u kome će se te stilizovane staklene i betonske kutije naći. Proći će još mnogo, mnogo godina dok naši arhitekte ne nauče da ožive fasade detaljima, i udahnu gradu neki duh, za razliku od današnje sterilne, prazne i monotone faze kojom nas okružuju. Nadam se tome.

 3. jo

  Zbog čega niste stavili onda više zgrada? Recimo meni je jedna od najlepših zgrada ona preko puta fakulteta, gde se nalazi drugi Makiato….. Zbog čega nje nema?

 4. Slučajni

  Nisam iz Novog Sada ali znam gde se nalazi većina ovih zgrada i video sam ih uživo. Zgrade kao zgrade nisu loše, ali ono o čemu se nije vodilo računa jeste uklapanje u okolinu. Zamislite npr. ulicu Kneza Miloša u BG-u (onaj deo gde su ministarstva) da su svaku zgradu gradili na neki drugi način, u drugim bojama? Najgori primer mi je ova zgrada aneksa biblioteke. To se nikako ne uklapa! Zašto nisu jednostavno u istom stilu nastavili zgradu?

  Žao mi je što većina nije u mogućnosti da vidi kako je nadograđena zgrada Hotela Metohija (sada Dukagjini) u centru Peći. To je stara zgrada obložena kamenom oniks iz Pećke banje (od istog je obložen manastir Dečani). Nadogradili su jedan deo, u produžetku…recimo po proceni za 1/4 dužine i to se gotovo ni ne primećuje! Tako su dobro izveli, u istom stilu, od istog kamena…apsolutno sve isto! Zamislite na šta bi to ličilo da su dodali deo zgrade koji je modernog izgleda, a evidentno je da se nastalja zgrada hotela starog više od 40god!?

  Malo sam se raspisao ali se nadam da ste razumeli suštinu 🙂

Ostavite odgovor

Obavezna polja *