Glass House nalazi se u oblasti Ukermark u Nemačkoj; Foto: © Tobias Koenig, Michael Romstoeck
Svetski projekti

Staklenik na tavanu: Kuća sa staklenim krovom za novi doživljaj potkrovlja

Krov od stakla dopušta da se objekat od 183 kvadrata po potrebi zagreje ili da ga vetar preko njega ohladi.

Danski arhitekta Sigurd Larsen sa praksom u Nemačkoj, potpisuje projekat simbolično nazvan Glass House (srp. Staklena kuća), nedaleko od Berlina.

Ovaj objekat je projektovan kao kuća za malu porodicu ali sa puno gostiju, a gde je svima pružena prilika da provedu kvalitetno vreme na selu i uživaju u obližnjoj šumi i jezerima.

Najzanimljiviji element kuće, krov, izveden je od stakla, te tavan funkcioniše poput staklenika koji pušta da se objekat od 183 kvadrata po potrebi zagreje ili će ga vetar preko njega ohladiti.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Unutrašnji i spoljašnji prostori rastu zajedno tokom toplih meseci; Foto: © Tobias Koenig, Michael Romstoeck

Pristup krevetima direktno sa terasa

Kuća ima jednostavan plan sa zakrivljenim zidom, koji pruža privatnost u odnosu na obližnji put. Sve sobe gledaju na okolni pejzaž na zapadu i imaju pristup velikoj natkrivenoj terasi.

Kreveti su postavljeni duž fasade tako da im se može direktno pristupiti sa terasa, kao i iz unutrašnjosti. Isto tako, tušu se može pristupiti spolja, objasnio je Larsen za ArchDaily.

Sve sobe gledaju na okolni pejzaž na zapadu; Foto: © Tobias Koenig, Michael Romstoeck

Stepenište i kuhinjski blok ugrađeni su u čvrste zapremine izvedene od betonskih opeka koje i uokviruju glavni životni prostor.

Kada je tokom toplog vremena dugačak niz staklenih vrata otvoren, male spavaće sobe zajedno sa tušem deluju kao niše duž natkrivene terase.

Stepenište i kuhinjski blok ugrađeni su u čvrste zapremine izvedene od betonskih opeka koje i uokviruju glavni životni prostor.

Zakrivljeni kameni zid je uvučen prema istoku, kako bi stvorio zonu koja će primiti prve jutarnje zrake sunca, a ujedno štititi i objekat od udara vetra.

Zakrivljeni kameni zid je uvučen prema istoku; Foto: © Tobias Koenig, Michael Romstoeck

Uživanje u pogledu bez obzira na vremenske uslove

Drvena konstrukcija krova omogućila je kreiranje staklenika u potkrovlju, te se ovde nalazi i veliki i svetao prostor koji funkcioniše kao studio za kreativan rad, ali i odlično mesto za uživanje u pogledu na okruženje, bez obzira na vremenske uslove.

Prema zapadu, cela površina krova je zastakljena tako da se iznutra može u potpunosti uživati u pogledu na zelenu dolinu i zalazak sunca.

Istočni nagib krova je izveden od polikarbonata; Foto: © Tobias Koenig, Michael Romstoeck

Tokom toplih godišnjih doba, unutrašnji i spoljašnji prostori rastu zajedno zahvaljujući mnogobrojnim otvorima na fasadi.

Istočni nagib krova je izveden od polikarbonata, koji omogućava spektakularnu igru sa svetlošću, senkom i bojama dok se sunce kreće iznad kuće.

Tokom toplih godišnjih doba, unutrašnji i spoljašnji prostori rastu zajedno zahvaljujući mnogobrojnim otvorima na fasadi.

Zimi, kompaktna i dobro izolovana jednospratna kuća postaje udobno i intimno mesto za povlačenje i mirno posmatranje pejzaža kroz panoramske prozore.

Objekat je projektovao berlinski studio arhitekte Sigurda Larsena; Foto: © Tobias Koenig, Michael Romstoeck

Grafički prilozi

Foto-galerija

Glass House nalazi se u oblasti Ukermark u Nemačkoj; Foto: © Tobias Koenig, Michael Romstoeck
Glass House nalazi se u oblasti Ukermark u Nemačkoj; Foto: © Tobias Koenig, Michael Romstoeck
Foto: © Tobias Koenig, Michael Romstoeck
Foto: © Tobias Koenig, Michael Romstoeck
Foto: © Tobias Koenig, Michael Romstoeck
Foto: © Tobias Koenig, Michael Romstoeck
Foto: © Tobias Koenig, Michael Romstoeck
Foto: © Tobias Koenig, Michael Romstoeck
Foto: © Tobias Koenig, Michael Romstoeck
Foto: © Tobias Koenig, Michael Romstoeck
Foto: © Tobias Koenig, Michael Romstoeck
Foto: © Tobias Koenig, Michael Romstoeck
Foto: © Tobias Koenig, Michael Romstoeck
Foto: © Tobias Koenig, Michael Romstoeck
Foto: © Tobias Koenig, Michael Romstoeck
Foto: © Tobias Koenig, Michael Romstoeck
Foto: © Tobias Koenig, Michael Romstoeck
Foto: © Tobias Koenig, Michael Romstoeck
Foto: © Tobias Koenig, Michael Romstoeck
Foto: © Tobias Koenig, Michael Romstoeck
Foto: © Tobias Koenig, Michael Romstoeck
Foto: © Tobias Koenig, Michael Romstoeck
Foto: © Tobias Koenig, Michael Romstoeck
Foto: © Tobias Koenig, Michael Romstoeck
Foto: © Tobias Koenig, Michael Romstoeck
Foto: © Tobias Koenig, Michael Romstoeck
Foto: © Tobias Koenig, Michael Romstoeck
Foto: © Tobias Koenig, Michael Romstoeck
Foto: © Tobias Koenig, Michael Romstoeck
Foto: © Tobias Koenig, Michael Romstoeck

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *