Aktuelno

Ikea ostvarila rekordnu dobit

Švedska kompanija IKEA, najveći svetski maloprodajni lanac nameštaja, ostvarila je rekordnu neto dobit od 3,2 milijarde evra.

To je povećanje zarade od osam odsto u odnosu na prethodni period, saopšteno je danas iz kompanije.

Iz kompanije navode da je kompanija relativno otporna na ekonomske padove jer se u doba krize potrošači svesno okreću ka jeftinijim proizvodima, što daje prednost švedskoj kompaniji.

IKEA je nedavno prvi put javno saopštila poslovne rezultate, a izvršni direktor kompanije Mikael Olson ističe da je IKEA odlučila da u magacinima drži veće zalihe robe nego obično kako bi poboljšali dosupnost u prodavnicama.

ikea_hoteliPrihodi su porasli za 9,5 odsto na 27 milijardi evra dok su maloprodajni lanci otvoreni godinu dana ili više ostvarili povećanje zarade od 4,6 odsto u lokalnim valutama čime je švedska kompanija povećala udeo na svim tržištima.

Olson je istakao da je prodaja u Evropi, pogodjenom ekonomskom krizom, ostala na konstantnom nivou u poslednjih nekoliko godina.

On predvidja da će rast u narednih nekoliko godina iznositi oko pet odsto jer u teškim vremenima kupci sve više vrednuju dobar odnos cene i kvaliteta, a IKEA je u svetu poznato po širokom asortimanu takvih proizvoda.

(Tanjug)

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *