Crkva Puž po zamisli Jovane Jovičić; Vizuelizacija: Jovana Jovičić
Aktuelno

Od modernizacije arhitekture srpske crkve do montažnih kuća kraj Beograda – najčitanije u maju 2024.

U vrhu liste našli su se članci o četiri tipološki različita domaća projekta, ali i tužna vest o smrti jednog od naših najistaknutijih savremenih arhitekata.

Nakon prvih šest dana maja posvećenih (pretežno) praznovanju, portal Gradnja nastavio je „business as usual“ u mesecu koji je obilovao zanimljivostima iz sveta građevinarstva i arhitekture, a jedna od prvih stanica na našem putu bio je Kineski kulturni centar u Beogradu, te nedugo zatim i Hotel Soča u slovenačkim Alpima.

Tokom maja predstavili smo vam i više novih stambenih i poslovnih objekata koji se planiraju u našoj zemlji, sa Beogradom i Novim Sadom kao „nosiocima“ najvećeg broja projekata, ali smo i slikom i rečju posetili srpsku planinsku lepoticu Kopaonik, gde je počela izgradnja nove vodene akumulacije i ski-staze.

U mesecu u kome se na našoj Mapi gradilišta pojavilo preko 70 novih građevinskih lokacija počela je 19. po redu BINA, upoznali smo se i sa pobedničkim idejnim rešenjem za paviljon Srbije na izložbi Expo 2025 u japanskoj Osaki, ali kada je čitanost u pitanju ovih 5 tekstova bili su neprikosnoveni tokom maja 2024. godine.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

5. Zgrada Eleven na mestu srušenog hotela Sajam u Novom Sadu

Na adresi Hajduk Veljkova 11 u Novom Sadu, na parceli od 4.685 kvadrata na mestu srušenog Hotela Sajam, sve je spremno za izgradnju budućeg vizuelnog repera ovog dela grada – objekta po imenu Eleven koji podiže firma MD Ventures u vlasništvu fudbalera Dušana Tadića i njegovog poslovnog partnera Milka Novakovića.

Projekat objekta spratnosti 2Po+P+10 potpisuje Radoslav Šćepanović iz novosadskog biroa ARH R, a ono što se može videti iz priloženih rendera jeste da se radi o modernom poslovnom objektu sa staklenom fasadom. Zgrada je naglašena sa dva simetrična kubusa povezana uvučenim segmentom niže spratnosti (8) koji će biti ozelenjen. Ceo tekst ovde

5.656 pregleda; Foto: MD Ventures

 

4. Perfektno zakrivljen Skew House u Pančevu

Nakon što je žiri 46. Salona arhitekture autorima iz biroa Danilo Dangubić Architects za projekat Skew House dodelio vredno priznanje za doprinos u razvoju stambene arhitekture, redakcija portala Gradnja smatrala je da je neophodno da se bliže upoznamo s ovim, ne samo za Pančevo već i za širi prostor Balkana, nesvakidašnjim rešenjem.

Nedostatak u vidu izvesnog zakrivljena na parceli arhitekta Danilo Dangubić pretvorio je u prednost, ali i izvesni autorski kapric, zakosivši celu osnovu zgrade, koja je time dobila oblik romba i ispratila površinu parcele. Ovo zakrivljenje bilo je presudno i u odabiru imena zgrade, koje u prevodu znači zakrivljena/iskošena kuća). Ceo tekst ovde

6.088 pregleda; Foto: Ilya Ivanov

 

3. Mustafa Musić: Odlazak šmekera sa beogradske kaldrme

Asocijacija srpskih arhitekata (ASA) saopštila je 7. maja javnosti tužnu vest: da je preminuo Mustafa Musić Muja (1949–2024), jedan od naših najistaknutijih savremenih arhitekata. „Njegovi projekti su ne samo definisali krajolik naše prestonice, već su i oblikovali način na koji razmišljamo o prostoru i lepoti“, istakao je u saopštenju ASA arhitekta Slobodan Maldini.

Istog dana, portal Gradnja oprostio se od ovog autentičnog šmekera sa beogradske kaldrme In Memoriam člankom, u kome smo pokušali da sumiramo Musićevu plodonosnu arhitektonsku karijeru ovenčanu brojnim nagradama – od diplomiranja na Arhitektonskom fakultetu do krune njegovog stvaralaštva, hotela „Šeraton“ u Novom Sadu. Ceo tekst ovde

6.450 pregleda; Foto: Asocijacija srpskih arhitekata

 

2. Crkva Puž: Kako modernizovati srpsku crkvenu arhitekturu

Arhitektkinja Jovana Jovičić, koja trenutno živi na relaciji Keln – Beograd, predstavila nam je polovinom maja svoj master rad pod nazivom „Modernizacija srpske crkvene arhitekture”, za čiji nastanak je jedan od „glavnih krivaca“ bilo i gotovo potpuno odsustvo originalnosti i posebnosti u novijoj arhitekturi hramova Srpske pravoslavne crkve.

Gledajući jednim okom u prošlost, tačnije u srednji vek, ovo rešenje istovremeno inkorporira savremene tehničke mogućnosti i materijale, kao i potrebe današnjih korisnika. Finalna crkva Puž, osmišljena s fokusom na razvoju forme, a ne na finalnom proizvodu, dobila je pritom i prve pohvale od strane struke, ali i nekoliko kritičkih komentara naših čitalaca. Ceo tekst ovde

8.106 pregleda; Vizuelizacija: Jovana Jovičić

 

1. Montažna kuća nadomak Beograda u skandinavskom stilu

Cabin Koncept, domaći biro specijalizovan za projektovanje montažnih kuća od drveta, predstavio nam je 9. maja jednu od svojih novijih realizacija – Vilu Krila. Ova vikendica se nalazi u Barajevu, nadomak Beograda, a arhitekte Petar i Mirjana Nešić otkrili su nam tom prilikom više detalja o ovom zanimljivom projektu.

Sa fasadom od drveta i prostranim otvorenim tremom, ovaj objekat predstavlja idealno mesto za odmor u prirodi, ukazujući na sve prednosti montažne gradnje. Sagrađena i opremljena po ugledu na skandinavske primere, Vila Krila privukla je veliku pažnju naših čitalaca, što je na kraju rezultiralo i prvim mestom na listi najčitanijih tekstova u maju. Ceo tekst ovde

13.513 pregleda; Foto: Zgrabi vikend

Još popularnih tekstova iz maja

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *