Novi objekti

IKEA pravi utopijsko naselje u Londonu

Kada uđete u jednu IKEA prodavnicu za uređenje doma, često se osećate kao da idete na putovanje u daleke gradove, gde su svi malo više ‘urbaniji’ nego tamo odakle su došli. Poznata švedska kompanija sada želi da izgradi upravo takav grad u stvarnom svetu – u Londonu.

Nakon sređivanja enterijera povoljnim nameštajem i uvođenjem IKEA standardne kuće koju radi ćerka kompanija BoKlok, čini se da je vreme za kompletan IKEA komšiluk. LandProp – takođe deo IKEA grupe – planira da izgradi naselje od 1.200 kuća, prodavnica, kafića i hotel sa 350 soba.

LandProp Holding, kompanija za razvoj nekretnina Ikee, je zgrabila 10,5 hektara zemljišta u istorijskom i pomalo upropašćenom delu Londona gde želi da stvori idilični urbani zaselak pod nazivom „Strand East“. Ako ste upoznati sa Londonom, možete ga naći između ulica Stratford High Street, Three Mills Wall River i River Lea waterways.

Celih 10,52 hektara zemljišta u blizini Olimpijskog parka u Stratfordu biće okruženo sa dva plovna puta i imaće vodu kao centralni koncept. Žitelji londonske „mini-Venecije“ moći će da iskoriste put potencijal vode kroz pristanište, vodenim taksijima pa čak i plutajućim koktel-barovima.

To nije prvi stambeni projekat kompanije IKEA, ali ovaj put kaže da je cilj da se stvori naselje koje se uklapa sa ostatkom Londona“… gde su gradske kuće udobno smeštene pored kreativnog komercijalnog prostora. Gde se prelepa javna dvorišta otvaraju u trgove i rečni tokovi tkaju svoj put oko hotela, restorana, parkova, pristaništa i biciklističkih staza.

Naselje Strand East će imati 1.200 domova, od kojih će 40 posto imati najmanje tri spavaće sobe i dovoljno prostora za smeštaj porodica. Parkinzi će biti podzemni u cilju oslobađanja Ikeine Utopije od vozila, dok će lokalne autobuske linije biti presumeren kroz naselje a biće korišćeni i vodeni taksiji.

„Lice“ naselja Strand East biće bivša industrijska zona ponovo krštena „Dane’s Yard“ – uređen trg sa restoranima, barovima, galerijama i mnogim drugim sadržajima, u blizini ulaza u naselje. Centralni deo trga biće osvetljeni toranj od 40 metara za koje se kompanija LandProp nada da će postati novi orijentir u londonskoj opštini Stratford.

„Severoistočna četvrt“ (Northeast Quarter) koja je ušuškana odmah iza „Dane’s Yard“-a, je zamišljena kao neka vrsta poslovnog inkubatora koje će „uklopiti svoje industrijsko nasleđe sa čistim i modernim dizajnom u cilju stvaranja inteligentno obnovljenog, savremenog prostora u kome preduzeća mogu olako napredovati“.

Naselje Strand East će imati 50.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, uključujući i lokalne prodavnice, kafiće, restorane i druge društvene objekte, zajedno sa hotelom od 350 spavaćih soba. Četvrtina naselja će biti otvoren prostor, uključujući i park pored reke.

Kompanija LandProp kaže da će orijentirski toranj biti postavljen do kraja meseca, dok se otvaranje „Dane’s Yard“-a planira u julu. Nije bilo ni jedne reči o tome kada će drugi poslovni i stambeni delovi naselja Strand East biti otvoreni.

Konačno, kompanija kaže da neće otvarati IKEA prodavnicu u komšiluku – stanovnici Strand Easta će morati da putuju do Vemblija ili Totenhama u prodavnice ako žele da opreme svoje domove.

(Gradjevinarstvo, Gizmag)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *