Aktuelno

Inženjeri iz Srbije lakše do posla u Nemačkoj nakon uvođenja „Plave karte“

Da bi ih privukla stručnjake iz inostranstva, nemačka vlada namerava da olakša dolazak visokokvalifikovanoj radnoj snazi iz zemalja koje nisu članice EU.

Ono što je za Sjedinjene Američke Države „Zelena karta“, za Evropu bi trebalo da bude „Plava karta“. Odlukom Brisela iz 2009. godine, visokokvalifikovanim radnicima iz zemalja koje nisu članice EU trebalo bi omogućiti jednaka prava. Nemačka vlada uzela je tri godine vremena, da u delo sprovede tu odluku u uvede „Plavu kartu Evropske unije“.

Pred demografskim činjenicama više niko ne može da zatvara oči. Nemačkoj će do 2030. godine nedostajati šest miliona radnika, pokazuje najnovija procena Savezne agencije za rad.


Dokaz o zaradi više nije prepreka

Najveća prepreka za dolazak na nemačko radno tržište do sada je bio dokaz o zaradi, koji su radnici iz zemalja koje nisu članice EU morali da dostave. Minimalna zarada je morala da bude 66.000 evra godišnje. To je sada izmenjeno.

Stručnjaci su u Nemačkoj dobrodošli. Onaj ko želi da dobije „Plavu kartu“ potrebno je da priloži fakultetsku diplomu i da zarađuje najmanje 44.000 evra godišnje. U tom slučaju, dobija radnu dozvolu, a posle tri godine rada i neograničenu dozvolu boravka. Pravo na rad takođe će imati i bračni partneri koji neće morati da dostavljaju potvrdu o znanju jezika. Za inženjere, doktore i informatičare, koji su u Nemačkoj posebno traženi, platni prag spušten je na čak 35.000 evra.

Pogodnosti i za studente

Pravo na „Plavu kartu“ imaće i strani studenti u Nemačkoj, ukoliko pronađu posao u svojoj struci godinu dana po završetku studija.

(Deutsche Welle)

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *