Arhitektura

Izbor za najružniju zgradu u Britaniji

Carbuncle Cup je savršena prilika za arhitektonsku elitu da se sastanu i prodiskutuju o tome šta je pošlo naopako u proteklom periodu ali i da drže fige da ne dobiju ovu nagradu.

Naime, Carbuncle Cup je nagrada za najružniju zgradu izgrađenu na prostoru Velike Britanije i dodeljuje se svake godine.

Pošto je Olimpijada tema o kojoj svi pričaju, tako su i objekti građeni za ovu veliku svetsku manifestaciju u žiži javnosti ali i arhitekata koje im bodu oči.

Velike šanse za osvajanje ove neslavne nagrde ima toranj ArcelorMittal Orbit kraj Olimpijskog parka kojeg je projektovao Anish Kapoor. Izgradnju tornja, od 22,7 miliona funti, finansirala je kompanija čije fabrike izbace godišnje onoliko štetnih gasova  koliko i cela Češka. A da biste se popeli na toranj treba da platite 15 funti.

Sledeći nominovan je muzej pomorstva Cutty Sark takođe u Londonu. U pitanju je objekat-replika čuvenog britanskog broda mada su arhitekte saglasne da je u pitanju vandalizam prema tradiciji ali i prema parku Grinič u kojem je smešten.

Još jedan u nizu „srećnika“ je i muzej Titanik u Belfastu. Arhitekte se slažu da će i ovaj muzej, kao i brod, brzo potonuti…

 

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *