Izložba je održana tokom februara u novosadskoj galerij „FORMA“; Foto: Nenad Lazić
Aktuelno

Estetika čelika: Otkrivanje lepote šahtova kroz objektiv novosadskog dizajnera

Reljefi poklopaca ispod naših stopala inspirisali su Nenada S. Lazića da snimi preko 300 fotografija šahtova i od toga napravi izbor za izložbu Šahtograd. 

Inspirisana elementima urbane svakodnevice, nedavno završena izložba predstavila je izbor iz serije od preko 300 fotografija uličnih poklopaca šahtova, koji su kontinuirano snimani tokom prethodnih osam godina u sedam različitih gradova u Srbiji i inostranstvu.

Najveći broj od stotinu izloženih fotografija snimljen je u Novom Sadu, gradu u kojem autor živi preko dvadeset godina i u kojem je izložba tokom februara i održana, ali su u mapu Šahtograda ucrtani i drugi gradovi koje je Lazić posećivao – Beograd, Zrenjanin, Subotica, Budimpešta, kao i Nidri i Pefkohori u Grčkoj.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Poklopac šahta u Novom Sadu; Foto: Nenad Lazić

Bogatstvo ornamenata i značenja

Predstavljene javnosti u novosadskoj galeriji „FORMA”, fotografije su nastajale instiktivno, neretko u lošim svetlosnim ili vremenskim uslovima, a kontrastirane su kako bi evocirale trenutak u kome su nastale.

„Izložba predstavlja autentičan umetnički pogled na neobičnu lepotu sakrivenu u čeličnoj teksturi šahtova ulica i trgova, koja nas vodi daleko izvan uobičajenih umetničkih prikaza. Odabir ornamentalnih detalja koji su suptilno utisnuti u reljef šaht poklopaca, ovom izložbom postaje izraz autorske umetničke vizije“ – ističe u katalogu izložbe Nikolaj Hlebnjikov i nastavlja:

„Praktični urbani pejzaž kontekstualizuje se na nov način. Lepota je intrigantno sakrivena ispod naših stopala. Mešavina urbanog i izrazito vizuelnog ispunjena je bogatstvom ornamenata i značenja“.

Izložba je obuhvatila fotografije šahtova iz sedam gradova; Foto: Nenad Lazić

Izložba Šahtograd upućuje poziv posetiocima da uplove u svet svakodnevice na umetnički način.

Dodaje se da izložba Šahtograd upućuje poziv posetiocima da uplove u svet svakodnevice na umetnički način – da prema sopstvenim afinitetima i imaginarnim vizijama dekodiraju nova značenja i estetske doživljaje uokvirene izloženim fotografijama.

„Umetnička realnost postavke koja istražuje temu umetničkog izraza korišćenjem običnih predmeta, pruža mogućnost da se eksperimentiše, izađe izvan ustaljenih okvira, izraze dublje ideje o ljudskom društvu, istakne lepota u neprimetnom detalju i da se običnom dodaju nova neobična značenja“ – kaže Hlebnjikov.

Šaht u Beogradu; Foto: Nenad Lazić

O autoru izložbe

Nenad S. Lazić je diplomirani grafički dizajner i profesor likovne kulture, rođen 1974. godine u Zrenjaninu. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na studijskom programu za grafičke i vizuelne komunikacije, u klasi Branislava Dobanovačkog, Boška Ševa i Suzane Kubinec.

Osnivač je nekoliko neformalnih grupa iz oblasti grafičkih komunikacija i dizajna na području AP Vojvodine, a kroz svoje radionice, nesebično deli znanje sa mladim umetnicima, pripremajući ih za izazove budućnosti. Njegov bogat portfolio svedoči o saradnji sa međunarodnim korporacijama, firmama i izdavačima.

Bavi se različitim medijima, od tradicionalnih tehnika crtanja i slikanja do modernih tehnika vizuelnog komuniciranja. Njegove ideje su često inspirisane prirodom ili ljudskom psihologijom, koju kombinuje sa tradicionalnim elementima i modernim trendovima tako da stvara jedinstveni likovni jezik koji ostavlja dubok trag na publiku kojoj se obraća.

Sa preko trideset uglednih nagrada, Nenad je prisutan na više od stotinu grupnih izložbi širom sveta – od Kazahstana do Sjedinjenih Američkih Država. Trenutno je u statusu slobodnog umetnika, živi i radi u Novom Sadu.

Katalog izložbe Šahtograd možete pogledati ili preuzeti na ovom linku.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *