Građevinarstvo

Ulična umetnost: Poklopci za šahtove u Japanu

Japanska kreativnost poznata je širom sveta ali malo ko je mogao da predpostavi da će se ona ispoljiti i na uličnim šahtovima.

Nova opsesija u Japanu su poklopci za šahtove. Dok se kod nas sistematično skidaju i kradu, širom zemlje izlazećeg sunca poklopcu se pristupa s posebnom pažnjom i dodaje im se nova vrednost. Maštovito osmišljeni i vešto ofarbani bojom za čelik, poklopci za šahtove postaju prava mala remek-dela.

Do sada je širom Japana postavljeno preko 6.000 umetničkih poklopaca za šahtove za kojima je opsednut i fotograf S. Morita. Obilazeći japanske gradove on je napravio impresivnu kolekciju fotografija poklopaca koje vam ovog puta predstavljamo.

poklopci-sahtova-01

Ovaj fenomen započet je pre 35 godina kada je ministarstvo građevinarstva odlučilo da lokalne vlasti same dizajniraju poklopce za šahtove kako bi se smanjili troškovi. Histerija za šahtovima traje i danas.

poklopci-sahtova-08poklopci-sahtova-02 poklopci-sahtova-03

poklopci-sahtova-04 poklopci-sahtova-05 poklopci-sahtova-06 poklopci-sahtova-07

poklopci-sahtova-09

Pogledajte još neke zanimljive primere ulične umetnosti.

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Ema

    Kreativnost na poklopcima za šahtove koji pretstavljaju prava mala remek-dela, kod nas niko nebi ni primetio. „Najvaznije“ je, kako se mogu sto jednostavnije demontirati i što „bolje“ prodati!!!

  2. zorica i dragan

    Mi bi primetili:)

Ostavite odgovor

Obavezna polja *