Foto: Daniel Hanoch
Aktuelno

Izrael neće učestvovati na Bijenalu arhitekture u Veneciji 2025. A palestinski paviljon?

Izrael je odlučio da ne bude deo najveće arhitektonske smotre na svetu usled rastuće međunarodne kritike rata u Gazi.

Zvaničnici iz izraelskog Ministarstva kulture dali su izjavu za izraelski list Haaretz u kojoj su potvrdili da njihova zemlja neće učestvovati na Bijenalu arhitekture u Veneciji 2025. godine „kako bi renovirali svoj paviljon“.

Prema pisanju lista, alternativna lokacija neće biti korišćena zbog „budžetskih ograničenja nametnutih ratom“ i zato što je Ministarstvo kulture lokaciju „počelo da traži prekasno“.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Foto: Daniel Hanoch

Prvi veliki svetski događaj na kom Izrael neće učestvovati

Ova odluka došla je usred nedavne široke međunarodne osude izraelskog rata u Gazi. Da podsetimo, globalna osuda pokrenuta je nakon što su militanti Hamasa ubili 1.200 ljudi i uzeli 250 talaca u napadu na Izrael 7. oktobra 2023. godine, da bi nakon toga najmanje 36.000 Palestinaca, uključujući 15.000 dece, ubijeno od strane Izraelskih snaga narednih osam meseci.

Ovo je prvi veliki međunarodni događaj na kom je Izrael odlučio da ne učestvuje otkako je započeo napad na Gazu.

Izraelski paviljon zatvoren na Bijenalu arhitekture

Kampanja koju je potpisalo više od 23.000 kreativaca pozvala je na ukidanje izraelske izložbe, koja je smeštena u istom paviljonu gde ova zemlja i inače izlaže na ovom Bijenalu arhitekture.

Umetnica Ruth Patir, koja je bila kustos paviljona, tada je objavila da umetnici i kustosi neće otvoriti instalaciju dok se „ne postigne sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca“.

Izrael ima stalni paviljon u Đardiniju u Veneciji, koji je dizajniran od strane arhitekte Zeev Rechtera i otvoren 1952. godine. Odlukom da ne učestvuje na narednom Bijenalu, Izrael se priključuje Rusiji, koja takođe ima stalni paviljon u Đardiniju , ali u tom prostoru nije izlagala od 2022. godine, tačnije od napada na Ukrajinu.

Palestinski paviljon?

S obzirom na to da Palestina nije priznata od strane Italije, ona nema stalni paviljon na Bijenalu iako je 2002. godine umetnički direktor 50. Venecijanskog bijenala, Francesco Bonami, predložio pravljenje stalnog palestinskog paviljona na ovom međunarodnom događaju.

„Video sam Veneciju kao platformu na kojoj bi mogla da se otvori ne samo diskusija o Palestini, već i da se vidi šta bi moglo da proizađe iz takvog predloga.“, rekao je Bonami za Economist 2009. godine.

Ipak, ovaj predlog je odbijen, s obzirom na to da se Bijenale finansira od strane države.

Od ukupno 192 države članice Ujedinjenih nacija, 144 priznaju Palestinu kao nezavisnu državu, a nekoliko evropskih zemalja, uključujući Sloveniju, Španiju, Irsku i Norvešku, priznalo je Palestinu u poslednjih nekoliko nedelja.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *