Aktuelno

Pogledajte kako će izgledati Vila sa peristilom na Medijani u Nišu

Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš je otpočeo izgradnju zaštitne konstrukcije nad Vilom sa peristilom, na arheološkom nalazištu Medijana.

Zaštitna arheološka istraživanja počela su 1. februara ove godine, okončane su javne nabavke za sve faze građevinskih radova, izabrani izvođači radova, a prvi izvođač je uveden u posao 25. septembra, piše eKapija.

Za realizaciju ovog projekta, odlukom Vlade Srbije opredeljeno je 120 miliona dinara i i tokom prošle nedelje je preneta prva tranša novca od 55 miliona.

– Sve poslove u vezi sa pribavljanjem dokumentacije, javnim nabavkama i pripremom početka samih radova već smo obavili i 25. septembra uvedena je u posao prva firma, koja će izvoditi radove na temelju za samu konstrukciju. Odmah nakon toga, konzorcijum izvođača počeće da radi na izgradnji same zaštitne konstrukcije i na pokrivanju Vile sa peristilom – reklaje Elena Vasić Petrović.

Izvođač radova u drugoj fazi je konzorcijum tri firme, koje predvodi „Piramida“ iz Sremske Mitrovice.

vila-sa-peristilom-1

Planirano je da druga faza, odnosno pokrivanje Vile sa peristilom, počne 7. novembra. Prema ugovoru sa izvođačima radova, izgradnja bi trebalo da bude završena za četiri meseca, ali imajući u posao počinje na kraju građevinske sezone, očekuje se da će se biti završen početkom naredne godine, u zavisnosti od vremenskih prilika.

Pokrivanje podrazumeva postavljanje jedinstvene lake montažne zaštitne prostorne konstrukcije pravougaone zasvedene forme, sa polukalotama.

vila-sa-peristilom-2

vila-sa-peristilom-3

Konstruktivni sistem montažnog je karaktera. Zaštitna konstrukcija se izrađuje od lameliranih drvenih elemenata i pokriva se belim poliuretanskim platnom. Drvena konstrukcija se oslanja na ukopane armirano betonske temelje samce. Dimenzije zaštitne konstrukcije su uslovljene gabaritima i dispozicijom arheoloških objekata. Najveći raspon konstrukcije je 72, a dužina 140 metara, sa osloncima (temeljima) izvan gabarita arheoloških objekata koji se pokrivaju.

Šta je Vila sa peristilom

Vila sa peristilom, u starijoj literaturi Carska palata, je centralna građevina na Medijani. Nalazi se u ravnici, između leve obale Nišave i utvrđenja koje se nalazi na južnoj padini Vlaškog brda, na oko 200 m severno od današnjeg autoputa. Pruža se u pravcu sever – jug, pravougaone je osnove, približnih dimenzija 100 x 65 m i nije u celosti istražena.

Unutrašnje dvorište sa bazenom oivičeno je tremom i nizom udvojenih pravougaonih prostorija. Na severnoj strani Vile, nalazi se centralna prostorija pravougaone osnove saapsidom, koju pridržavaju kontrafori. U čitavom tremu i centralnoj prostoriji, podovi su u mozaiku sa geometrijskim, floralnim, ali i figuralnim motivima. Posebno su značajni mozaici sa predstavom Meduze u centralnoj prostoriji Vile, kao i veoma oštećena predstava rečnog božanstva u tremu, na ulaznom podijumu kacentralnoj prostoriji.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *