Kada se sretne Skandinavija i Japan; Foto: Porcelanosa
Enterijeri

Japandi: Sve što treba da znate o popularnom stilu uređenja enterijera

Ukoliko volite uravnoteženost i svedenost skandinavskog stila ali vam ipak fali malo kontrasta i istaknutijeg karaktera, japandi je stil za vaš prostor.

Iako ovaj stil nije baš tako nov u svetu uređenja enterijera, reklo bi se da se često ne zove svojim imenom. Mnogi ga izjednačavaju sa sveopšte poznatim skandinavskim stilom, što on naime i jeste u osnovi.

Međutim, japandi se zapravo razvio iz skladne zajednice skandinavskog stila i japanske kulture oblikovanja i dizajniranja unutrašnjih prostora. Dašak Japana dao je ovom stilu suptilniju i topliju notu u odnosu na severni, ponekad malo hladni i svedeni stil uređenja.

Foto: Line Thit Klein

Japandi je savršeni balans između svetlog i hladnog skandinavskog i toplog i prirodnog japanskog stila uređenja prostora.

Oba pravca iz kojih je nastao japandi stil zasnivaju se na stvaranju funkcionalnih enterijera, gde se akcenat na polju estetike stavlja na segmente, odnosno komadni nameštaj, a ne na sveukupnu sliku prostora.

Često rustičnom ali u većoj meri modernom skandinavskom stilu, tradicionalna japanska elegancija dala je savršen sastojak i učinila ovaj sintezni stil veoma prijatnim za oko. Iako je funkcionalnost prioritet, teži se stvaranju udobnosti i prijatne atmosfere, piše specijalizovani portal Dizajn enterijera.

Foto: Susanna Vento

Kolorit koji osvežava

Topla i neutralna paleta boja je baza svakog enterijera u japandi stilu. Za razliku od neretko potpuno belog skandi enterijera, ovaj stil se kreira od “prigušenih” tonova i prirodnih nijansi poput braon i bež.

Pomoću sive i crne se mogu akcentovati određeni elementi, kako bi se kreirao dramatičniji izgled ali ove boje svakako ne treba da preovladaju prostorom.Takođe, prigušene i suptilne nijanse ružičaste, zelene i plave takođe se mogu koristiti kako bi se stvorio prijatan ambijent u kombinaciji sa na primer glinenim i keramičkim predmetima ili elementima od drveta.

Baza za organizovanje materijala i boja počinje od skandinavske neutralne palete, gde se često mogu videti svetli tonovi drveta. Japandi je okarakterisan dodavanjem elemenata u tamnijim tonovima i uz primenu crnih dodataka.

Foto: Liljencrantz design

Više o japandi stilu uređenja enterijera čitajte ovde.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *