Konzola od 25 metara na visini od 345 metara; Rendering: Related Oxford
Građevinarstvo

Nova najviša osmatračnica u Njujorku je od finskog čelika i nemačkog stakla, a sastavljena je u Italiji

Posetioci Njujorka moći će da uživaju u fenomenalnom pogledu od marta 2020. godine

Projekat osmatračnice Edge potpisuje firma Kohn Pedersen Fox (KPF) i zahvaljujući ovoj strukturi, postavljenoj na konzoli dužine 25 metara na visini od rekordnih 345 metara, biće otkriveni do sada neviđeni pogledi na grad.  Pogled će pucati na zapadni Nju Džersi i na ostatak države Njujork, a pri vedrom danu moći će se videti sve u krugu od 120 kilometara. Kada se otvori, ova osmatračnica će biti zvanično najviša na zapadnoj hemisferi.

Foto: KPF Architects

Čelična konzola dužine 25 metara postavljena je na visini od rekordnih 345 metara, pa će nuditi sjajan pogled na grad.

Osmatračnica će biti postavljena na zgradi koji podiže Hudson Yards, najveći privatni preduzetnik na polju nekretnina u istoriji Sjedinjenih Američkih Država. Njihov projekti dramatično su izmenili ogroman prostor u Njujorku, a dobijen je novi kvart u kom su kombinovane rezidencijalne funkcije, kancelarije, hoteli i maloprodajni prostori. Jedan od velikih projekata u ovom delu grada je i, sada već, čuveni Vessel koji je podelio struku i javnost.

Italijanska proizvodnja

Ono što je posebno interesantno za struku jeste kako je ova osmatračnica napravljena. Naime, u pitanju je konzolna konstrukcija koju je izvela firma Schlaich Bergermann Partner od 15 čeličnih sekcija, a celokupna konstrukcija je pričvršćena za istočnu i južnu fasadu zgrade.

Svaki segment je proizveden i montiran u fabrici u Italiji kako bi se izvele sve potrebne provere. Zatim su elementi rastavljeni i transportovani u luku, odakle su krenuli na svoj daleki put preko Atlantika.

Foto: KPF Architects

Nemačko staklo, finski čelik

Terasa osmatračnice ograničena je sa 79 staklenih transparentnih panela koji su proizvedeni u Nemačkoj, a finiširani u Italiji, piše ArchDaily.

Donja strana osmatračnice je obložena trouglastim panelima od sjajnog nerđajućeg čelika finske proizvodnje, koji imaju reljefastu strukturu te stvaraju dinamičnu refleksiju.

Foto: KPF Architects
Foto: KPF Architects

Osmatračnica je organizovana kroz dva nivoa, odnosno na 100. i 101. spratu objekta i međusobno je povezana spoljašnjim stepeništem.

Foto: Joe Woolhead
Foto: KPF Architects
Foto: Timothy Schenck

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *