Softver

Jednim klikom u SketchUpu iz osnove do treće dimenzije

Dibac je sjajan plugin za popularni 3D program koji bi mogao drastično da vam ubrza crtanje objekata.

SketchUp je, sam po sebi, veoma jednostavan i brz program za korišćenje međutim plugin Dibac podiže lestvicu na jedan viši nivo. Naime, specijalnost ovog plugina jeste podizanje trodimenzionalnog modela kuće ili zgrade jednim klikom! Kako je to moguće, pitate se? Moguće je jer uz pomoć Dibacovih alata podižete zidove, otvore, stepeništa i nameštaj a ne način na koji ste navikli.

Međutim, brzo ćete se privići na nov način crtanja osnove jer je sve i dalje veoma jednostavno a princip je isti. Zid ovog puta crtate sa njegovom debljinom, otvore (vrata i prozori) postavljate automatski odabirom modela i karakteristika, a uz pomoć Dibaca moguće je odmah ubaciti i ormane i garderobere.

dibac-for-sketchup-3
Dibacov spisak automatskog crtanja

Još jedna specijalnost Dibaca jeste i pojednostavljeno crtanje stepeništa.

Još jedna specijalnost Dibaca jeste i pojednostavljeno crtanje stepeništa. Dovoljno je samo zadati dužinu i visinu stepenišnog kraka, a plugin će sam iscratati položaj stepenika. Kada tome dodamo da će sve dobiti svoju treću dimenziju klikom na jednu dugme, ne možemo a da ne pohvalimo ovaj dodatak za SketchUp.

dibac-for-sketchup-2

Dibac možete probati tako što ćete skinuti demo, a ako vam se plugin svidi moraćete za njega da izdvojite 69 dolara. Plugin je kompatibilan sa verzijama SketchUpa 2014, 2015 i 2016.

Teško editovanje

Mane Dibaca su što zahteva određen period prilagođavanja za ovakvu vrstu crtanja, uniformnost koja uvek prati automatizovana rešenja ali i teško ispravljanje modela jednom kada ga podignete u 3D. Ipak, svakako vredi probati ga i dati mu šansu.

Ovo nije jedini plugin za SketchUp koji ubrazava crtanje. Pogledajte kako možete nacrtati kuću za jedan minut:

Nacrtajte kuću u SketchUpu za jedan minut

Firme iz kategorije Softver:

Dodaj firmu u Adresar

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *