Enterijeri

Kako da stan od 20 kvadrata postane 3x veći? MIT ima rešenje!

MIT radi na projektu CityHome koji bi mogao da udvostruči ili čak utrostruči koristan prostor u stanu.

Mali i skučeni stanovi postali su realnost. Kako se smestiti u 20 kvadratnih metara i to tako da u njemu možete da radite, spavate, kuvate ali i da primate društvo na večeru? MIT-jeovo rešenje sastoji se u tome da se svi neophodni delovi u stanu, među kojima su krevet, TV-set, stolovi, kuhinja, spakuju u jedan element. I to u element u obliku zida koji se može klizati po šinama.

Da je to stvarno moguće kao i da se ovim elementima može kontrolisati putem dodira ili glasa govore i fotografije kao i video-snimak koji možete videti u nastavku.

mit-mali-stan-01

Fizička snaga nije potrebna za pomeranje elemenata. Kontrolni sistem povezan je s internim motorima koji automatski pomeraju elemente. Odabir elemenata koji će se pokrenuti vrši se gestikulacijom. Jednim pokretom ruke možete, na primer, izvući krevet iz zida ili radni sto koji takođe služi i kao trpezarijsko sto za šest osoba. Pri instalaciji sistema ćete nasnimiti pokrete preko ugrađene kamere i tim pokretima dodelićete određene komande.

mit-mali-stan-02

Preko kontrolnog sistema može se takođe kontrolisati i rasveta a pokretima možete spuštati i podizati roletne.

mit-mali-stan-04

Senzor na dodir može da pokrene celokupan zid i poveća prostor u dnevnom boravku ili obrnuto, u kupatilu s WC-om i tuš-kabinom.

mit-mali-stan-03mit-mali-stan-05mit-mali-stan-06mit-mali-stan-07mit-mali-stan-08mit-mali-stan-09mit-mali-stan-10mit-mali-stan-11mit-mali-stan-12

 

Različite konfiguracije malog stana

mit-mali-stan-13mit-mali-stan-14mit-mali-stan-15

CityHome video

MIT-jeva ideja nije samo puki san. CityHome već radi! Pogledajte video:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *