Nameštaj i oprema

Kako koristiti LED rasvetu u enterijeru

Sa zabranom prodaje klasičnih sijalica u EU, LED sijalice sve ćemo više sretati u domu.

Na rasvetu uglavnom otpada petina potrošnje energije u domaćinstvu. Prelaskom na LED (light emitting diode) sijalice moguće je ostvariti uštede energije do 85% u odnosu na tradicionalne sijalice, a LED sijalice takođe traju 35 puta duže od klasičnih – što u prevodu zanči, više od 15 godina upotrebe!

Pored energetske efikasnosti i impresivne isplativosti prelaska na LED sijalice, ova vrsta sijalica nudi i izuzetan kvalitet svetla i vernost boja. Sijalice su dostupne u modernom dizajnu, u svim popularnim oblicima i odgovaraju svim raširenim tipovima grla.

Rasveta sopstvenog doma može biti izuzetno skupa. Obično više od 5% računa za struju otpada samo na rasvetu u kuhinji, tako da je ovo dobro mesto za početak sa štedljivim nadogradnjama na LED. U kuhinjama obično nalazimo više spotlight sijalica za usmereno osvetljavanje. Sijalice smeštene iznad radnih površina bacaju svetlo direktno na njih, kao i na ploče za kuvanje i uređaje poput šporeta, frižidera ili mašine za sudove. Uvučene instalacije teže skupljajnju prašine od onih koje su postavljene na elemente i stoga strče.

Kada govorimo o rasveti spavaćih soba, možemo upotrebiti izreku „manje je više“. Osim opšte rasvete potrebne u sobi, dodatna rasveta na ormarićima može pomoći da izbegnete naprezanje očiju, a spotlight svetla u ormarima mogu olakšati odabir odeće, dok rasveta na zidu može osvetliti omiljenu sliku ili fotografiju. Budući da LED sijalice ne emituju UV svetlo niti toplinu na područje koje osvetljavaju, objekti su zaštićeni od šteta koje nastaju zagrevanjem – posteljina ostaje duže sveža, a nameštaj je bolje zaštićen od promene boje. Razmislite o upotrebi pozadinske rasvete kako biste postigli glamuroznu rasvetu bez odsjaja.

Kupatilo je mesto za opuštanje, tako da kontrola prigušivanja osigurava dodatan komfor. Svi vodeći proizvođači nude prigušive svetiljke. Prostor oko ogledala je ključno, zado odaberite vertikalne sijalice sa leve i desne strane koje će ravnomerno osvetliti vaše lice. Uvučene instalacije smeštene iznad ogledala mogu bacati senku, dok bočna svetla mogu uzrokovati odsjaj ili biti nepraktična za instalaciju. Ako imate samostojeću kadu, postavite LED sijalice usmerene na gore oko kade ili u ugrađene instalacije na zidu pored nje.

Meko osvetljenje stvara opuštenu i toplu atmosferu u dnevnom boravku. Dok atraktivne ornamentalne instalacije daju većinu svetla koja vam treba, akcentna rasveta u udubljenjima ili na policama za knjige daje dodatnu iskru. Možete iskoristiti i svetla usmerena na gore za naglašavanje centralnih delova dnevnog boravka kao što je kamin.

Pravilno postavljena rasveta u kućnoj kancelariji poboljšava produktivnost. Pored opštih rasvetnih tela, razmislite o načinima na koje možete da kontrolišete intenzitet osvetljenja oko radnog stola. Ekran računara je možda svetao, ali u blizini vam treba i za druge izvore svetlosti. Odaberite podesive sijalice usmerene na gore kako biste osvetlili zid iza monitora i postavite svetiljku blizu monitora kako biste dodatno sprečili senke i odsjaje. Kontrast između žarko osvetljenog monitora i tamne okoline može uzrokovati preterano naprezanje očiju.

U hodnicima iskoristite rasvetu da biste stvorili dramu umesto simetrije. Većim hodnicima dobro će doći akcentne sijalice za osvetljavanje slika na zidovima i drugih dekorativnih elemenata. Razmislite o postavljanju cveća ili ukrasa na središnji sto kako biste stvorili mesto koje prirodno privlači pažnju. U dugim, uskim prostorima stvorite zanimljive efekte postavljajući sijalice u različitim intervalima. Na primer, osvetlite stepenice na sredini ili postavite rasvetu iznad predmeta na kraju hodnika.

“Prvog septembra 2012. stupila je na snagu potpuna zabrana prodaje klasičnih sijalica u EU. Pripremajući se za novonastale okolnosti, Verbatim je ojačao svoj portfolio proizvoda kako bi zadovoljio rastuće zahteve za pouzdanom, kvalitetnom i štedljivom LED rasvetom. LED tehnologija je najbolja štedljiva alternativa za zamenu klasičnih sijalica. Za razliku od kompaktnih fluorescentnih sijalica, LED sijalica tipično nude dvostruko duži radni vek, pale se u trenutku i ne sadrže opasne materijale poput žive,” kaže Jeanine Chrobak-Kando, Business Development Manager za LED u regiji EUMEA u kompaniji Verbatim.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. malena

    Upravo planiram da promenim neke stvari u stanu i ugradim LED rasvetu, tako da sam na vaš članak naletela u pravom trenutku. Hvala vam za ovaj odličan članak. 🙂

    1. Igor Conić

      Bas nam je drago što vam je pomogao.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *