Aktuelno

Kako spasiti napuštene zgrade Lisabona

Projekt izveden na Re.face radionici održanoj ovog leta u Lisabonu trebao bi da spreči krađu karakterističnih pločica sa fasada koje je uzrokovano napuštanjem zgrada iz centra grada.

Na išaranom zidu u jednoj od glavnih ulica četvrti Graca studenti su ostavili svoju poruku u prostoru, koja je ciljala da podstakne osveštenost građana i prolaznika o problemu napuštenih građevina u glavnom gradu Portugala.

Lisabon broji sve veći i kritičan broj napuštenih zgrada, koje postupno dovode do izumiranja pojedinih delova grada. Dobar primer je i četvrt Graca koja sa 173 napuštene zgrade drži 4. mesto na nezavidnoj listi kvartova u kojim broj napuštenih objekata raste.

lisabon-azulejo-1

Mnoge od spomenutih napuštenih zgrada imaju fasade popunjene specifičnim oslikanim pločicama (azulejo), karakterističnim fasadnim i arhitektonskim motivima prepoznatljivim za Lisabon i cijeli Portugal.

U situaciji gde su zgrade prepuštane propadanju i u njima niko ne živi fasadne pločice se kradu i prodaju na crnom tržištu te se tako ove fasade nepovratno uništavaju.

lisabon-azulejo-2lisabon-azulejo-3

 

Projekt mladih studenata bavi se upravo tim problemom – krađom pločica uzrokovanom propadanjem grada. Obnavljanjem zabačenog kutka glavne ulice i postavljanjem pločica nastaje mala gradska niša uz koju stoji pitanje namenjeno prolaznicima – „Možete li pronaći najveći broj?“.

Na zidu su polepljene bele pločice koje, umesto da izazivaju na krađu, pozivaju na učestvovanje. Pri lepljenju pločica učestvovali su slučajni prolaznici i stanovnici Grace. Na pločicama su ispisani brojevi do 173, brojke koja označava koliko je napuštenih zgrada u Graci. Ostalih desetak pločica ostavljeno je prazno, kao pitanje hoće li taj broj napuštenih građevina zbog ignorisanja i nemara još rasti.

lisabon-azulejo-4

 

Tekst i foto: Vizkultura

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *