U današnje vreme kada se sve češće radi od kuće, potreba iziskuje da jedan deo stana pretvorite u radni kutak.

Ukoliko imate mogućnosti, najbolje rešenje je da radni prostor bude odvojen u posebnu prostoriju. Međutim u većini slučajeva moraćemo se zadovoljiti kutkom u dnevnoj ili spavaćoj sobi. Za početak, pronađite slobodan kutak: prostor ispod stepenica, ugao dnevne sobe ili proširenje u degažmanu i krenite u planiranje.

Pošto živimo u malim stanovima, ni radni prostor ne može biti velik. Međutim u njega mora stati sto za računar, polica i ormarić. Ukoliko ga smeštate u dnevnu sobu, postavite ga uz neki uvučeni deo ili ugao prostorije. Ukoliko se pak nalazi u spavaćoj sobi, vodite računa da radni deo bude smešten što dalje od uzglavlja kreveta da bi izbegli zračenje elektromagnetnih talasa. Dobra rešenja su klizni elementi na točkiće koji se potrebi izvače i pretvaraju komode u radne stolove.

Nameštaj radnog prostora

Preporučujemo da radni sto bude dubine bar 60 cm kako bi mogao stati računar. Dubina polica za odlaganje dokumenata treba da je mininalno 40 cm. Predlažemo zatvorene regale i police da se ne bi skupljala prašina. Izaberite anatomsku stolicu koja je udobna za duži rad.

Materijali za radni kutak

Najpovoljnije rešenje jeste radna soba izrađena od univerploča. Radi bolje estetike a i da se ploča ne bi savijala, debljina radne ploče bi trebala da bude bar 3,6 cm (dupla univer ploča). Iako je rešenje sa medijapanom kvalitetnije, ono je i mnogo skuplje. Za vrata polica je najbolje izabrati peskirano staklo kroz koje se videli obrisi knjiga.

Praktično: Radni prostor smešten ispod stepeništa

Osvetljenje

U slučaju da imate prirodan izvor svetlosti, organizujte prostor tako da vam se senka ne pada na radnu površini. Najbolji slučaj je kada je prozor direktno ispred vas. Većina ljudi su dešnjaci pa ako svetlo mora da pada sa strane neka to bude sa leve strane. Da bi ste sprečili naprezanje očiju, podesite lampe da budu iznad prostora za čitanje, iznad kompjutera i iza vas ali tako da nema refleksije od monitor računara. Predvidite i dovoljan broj utičnica za računar, osvetljenje kao i za internet priključak.

Uklapanje u ostatak prostora

Obratite pažnju da se nameštaj radnog dela slaže sa ostatkom nameštaja u prostoriji. Savet: iskoristike iste materijale i boje. Na primer: Univer koji ste koristili za izradu vaše police za TV iskoristite i za radnog stola. Oblik police iznad kauča iskoristite kao osnovni oblik police za knjige. Ručke korišćene na komodi ugradite i na radni sto i slično.

Ukoliko se radi o malom stanu, generalni savet je da korisitite svetle boje kao što su krem ili bela i da njih razbijete detaljima u jarkim bojama kao što su narandžasta ili zelena.

Skriveni radni prostori
Police i sto u jednom elementu
Rešenje za male prostore

Dobar primer kombinovanja kancelarije i stambenog prostora možete pogledati u predlogu japanskog arhitekte Yuko Shibata.

Uređenje radne sobe je prvi korak ka dobrom obavljanju posla. Uredite svoju radnu sobu tako da vas motiviše na rad i da u njoj imate sve uslove da se neometano posvetite svom poslu.