Standardne betonske cevi za kanalizaciju imaju problem s korozijom materijala; Foto: NPCA
Materijali

Kanalizacione cevi od ovog betona se ne začepljuju

Beton bez cementa trebalo bi da bude rešenje za efikasnije kanalizacione cevi koje se neće začepljivati zbog naslaga masnoća.

Naučnici sa australijskog Univerziteta RMIT razvili su novo rešenje za proizvodnju kanalizacionih cevi od betona bez cementa, jer kako ističu takvi vodovi se bolje ponašaju u sredinama koje su izložene koroziji kao i nakupljanju masnoća. Uobičajeni portland cement podložan je koroziji u kiselom okruženju kanalizacionih sistema, te je rešenje naučnika bilo zameniti cement drugim materijalom.

Naučni tim ističe da se ostaci kreča vremenom mogu pojaviti na površini betona i doprineti nakupljanju masti i nerazgradivih materijala koje mogu narasti do tolike veličine da mogu začepiti cevi, piše Science Direct.

Primer naslaga iz kanalizacionih cevi, foto: Rob Zugaro

Umesto cementa korišćeni su nusproizvodi iz prerađivačke industrije u kombinaciji s pepelom, šljakom i hidratisanim krečom.

„Do sada je postojala velika praznina na polju istraživanja ekološkog materijala za zaštitu kanalizacije od korozije i masnih naslaga. Ipak, sada smo uspeli da napravimo beton koji će nas zaštiti od ovih problema i koji je istovremeno ekološki.“, rekao je Dr Rajeev Roychand, vođa istraživačkog tima.

Roychand i njegov tim su proizveli beton koji umesto cementa sadrži uglavnom nusproizvode iz prerađivačke industrije, kombinujući sa nano-silicijumom iz pepela, šljakom i hidratisanim krečom. Tokom testiranja, pokazalo se i da je novi beton čak premašio standarde čvrstoće potrebne za kanalizacione cevi.

Konvencionalni beton (levo) i beton bez cementa (desno); Foto: RMIT

Korozija manja za 96%

„Naš beton bez cementa ima višestruke pogodnosti: ekološki je prihvatljiv, smanjuje koroziju betona za 96% i u potpunosti eliminiše pojavu zaostalog kreča koji je uzročnik nakupljanja masti. U daljem istraživanju naš beton bi mogao biti potpuno otporan na kiselinsku koroziju.“, dodao je Roychand.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *