Aktuelno, Novi objekti

Kina gradi najveći aerodrom na svetu

U Pekingu je počela izgradnja novog mega-aerodroma koji će biti otprilike veličine Bermuda i imati devet pista.

Kada se 2015. u Pekingu bude otvorio Međunarodni aerodrom „Dasing“, kineska prestonica će postati najprometnija vazdušna luka u koju će sletati i poletati oko 370.000 putnika na dan.

Prošlo je tek tri godine od otvaranja Terminala 3 na pekinškom aerodromu, velelepne strukture koja je sama veća od svih pet terminala londonskog aerodroma Hitrou.

Ubrzani razvoj kineske vazduhoplovne industrije je, međutim, doveo postojeće kapacitete do tačke pucanja.

– Nije moguće dodati nijedan jedini let u postojeći prenatrpani dnevni raspored pekinškog aerodroma – kazao je Li Ðiasing, ministar zadužen za kinesku civilnu vaduhoplovnu administraciju.

– Postojeći aerodrom u Pekingu ima godišnji kapacitet od 75 miliona putnika. Prošle godine je kroz aerodrom prošlo 73 miliona putnika. Za dve godine biće popunjeni svi kapaciteti, a aerodrom se ne može proširivati unedogled – kazao je Čao Junčun, profesor na kineskom Univerzitetu civilnog vazduhoplovstva.

Umesto širenja starog, Peking planira da u južnom predgrađu Dasing sagradi novi aerodrom koji će se prostirati na 54 kvadratna kilometra. Trenutno se to mesto nalazi na sat vožnje od centra grada, ali vođe projekta planiraju da izgrade još jedan krak metroa, pa čak i jednu liniju brzih vozova.

Novi aerodrom će usluživati ne samo Peking već i grad Tianđin i delove provincije Hebej, budući da se kineska prestonica polako prerasta u megalopolis spajanjem svojih predgrađa sa predgrađima susednih gradova.

Novi aerodrom, koji će biti treća vazdušna luka u Pekingu, imaće osam pisti za civilno vazduhoplovstvo i jednu koju će koristiti vojska.

Za razliku od Londona koji je trenutno najprometnija vazdušna luka u svetu, većinu saobraćaja preko Pekinga obavljaju domaći, kineski putnici. Ove godine, kineski putnici su bili četiri puta brojniji od inostranih.

Prošle godine, kineska vazduhoplovna industrija je zabeležila profit od 43 milijardi juana (5,6 milijardi dolara), što je trostruko više u poređenju sa prethodnom godinom. U narednih 20 godina, Kina planira da kupi najmanje 4.300 novih aviona.

(Tanjug)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. daskok

    Ima li neki rekord koji kinezi nece oboriti? CCC

Ostavite odgovor

Obavezna polja *