Građevinarstvo

Klima uređaj koji vas hladi dok hodate

Italijanski stučnjaci osmislili su sistem Cloud Cast sa senzorima koji detekuju pokret i usmeravaju raspršivače u smeru pešaka koji se kreću.

Dok šetate prostorom koji je opremljen sistemom hlađenja imaćete utisak da ste stalno u oblaku ali to uopšte nije loše ukoliko ste u Dubaiju gde je prosečna temperatura vazduha 45 stepeni.

Grupa inženjera predvođena profesorom Karlom Ratijem uspela je da osmisli rešenje koje će obezbediti individualno hlađenje osoba uz racionalne energetske troškove.

cloud-cast-klima-01

Ovaj sistem se može koristiti za enterijere ali je njegova prednost što se može upotrebiti i u eksterijeru, odnosno na ovaj način se mogu rashlađivati i čitave ulice.

To je način hlađenja koji ljudi koriste vekovima a zove se rashlađivanje vodenom parom. Na svim meridijanima ljudi su oduvek koristili vodu da bi osvežili vazduh – kaže Karlo Rati.

cloud-cast-klima-04

S temperaturama koje u Dubiju znaju da pređu i 50C, život na otvorenom je nepodnošljiv. Ništa nije bolje ni kada ste unutra. Naime, klima uređaji podešeni su na veoma niske temperature pa posetioci šoping centara često šetaju u jaknama dok gledaoci u bioskopima iznajmljuju ćebad.

Cloud Cast

Cloud Cast je dobra alternativa klasičnom sistemu rahlađivanja. Usmereni raspršivači izbacuju rashlađenu vodenu paru u smeru osobe u pokretu stvarajući tako prijatnu atmosferu uz minimalne energetske izdatke.

cloud-cast-klima-03

Prototip Cloud Casta trenutno je izložen u jednom muzeju u Dubaiju a veruje se da bi u komercijalnu upotrebu mogao da uđe u skorije vreme.

Pročitajte i članak o centralnom sistemu hlađenja koje uvodi Beč.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *