Nameštaj i oprema

Kombinovanje kolorita: Saznajte koje boje idu uz plavu

Neki vole svetlije nijanse, dok drugi vole bogatije tonove poput tirkizne ili indigo plave. Ipak sve nijanse plave obično povezujemo s vodom, vedrinom i minimalizmom.

Na divnim primerima prizvođača nameštaja Maisones du Monde pokazaćemo vam neke od najčešćih kombinacija boja u enterijeru u kojima se plava pojavljuje kao dominantna.

U spavaćoj sobi, trpezariji i dnevnom boravku plava se najčešće kombinuje s komadima nameštaja u prirodnoj boji drveta hrasta i jasena. Takođe, bela i bež su nezaobilazni u ovom slaganju tonova. Ipak, pogledajte kako da odaberete i uklopite ostale tonove.

Kombinovanje više različitih nijansi plave

Na ovom primeru trpezarije vidimo kako slobodno možete koristiti više nijansa jedne boje u istom prostoru. Različite nijanse jedne boje daće enterijeru dinamiku. Plava je zahvalna za kombinovanje jer nije jarka i toliko dinamična kao boje iz toplog spektra (žuta, crvena…). Ona opušta i pravi ugodnu atmosferu u enterijeru.

maisond-du-monde-1a

Kombinovanje plave s jarkom bojom

Kombinacija plave s jarkom bojom iz toplog spektra boja (od žute do crvene) moguće je ukoliko je veliki deo prostora neutralnih tonova kao što se vidi na sledećm primeru. Koristite belu, sivu ili bež za ovu kombinaciju.

maisond-du-monde-7a

Obratite pažnju da se jarka boja pojavi na bar dva mesta: većem komadu nameštaja i u detalju. Na sledećim primerima, narandžasta s ormara se pojavljuje na zidu u slici a žuta kao fotelja ali i kao leđa police na zidu i stoliću. Ovo su mali trikovi koje i vi možete iskoristiti. Pronađite tkanunu u istoj nijansi i sašite jastučnicu ili prefarbajte vazu u željenu boju.

maisond-du-monde-3

Plava s neutralnim nijansama

Plava koja asocira na vodu sjajno se kombinuje s neutralnim nijansama bele i sive odnosno bojama peska. Kombinacija iz prirode: bela, siva, bež u kombinaciji s bilo kojom nijansom plave na zidu ili tkaninama odaće utisak prozračnog i svežeg enterijera upravo kao odmor na moru.

maisond-du-monde-5a

Da vam je dovoljan samo jedan upečatljiv komad plave boje dokaz je i sledeća soba s ormarom gde je se kao jedini detalj u boji pojavljuje plava stolica. Neutralne nijanse su zauzele celokupan ostatak prostorije.

maisond-du-monde-6a

maisond-du-monde-2a

 

Pročitajte i kako da uredite sobu u plavom, morskom stilu.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *