Porodična kuća u Ulici Laze Marinkovića u Kragujevcu; Foto: Studio Tomović
Domaći projekti

Projekat rekonstrukcije u Kragujevcu koji miri dva stila gradnje

Projektovani objekat je zadržao visinu, formu i fasadne ukrase na starom delu, dok je centralni deo sa krovnom badžom izgrađen u savremenom industrijskom stilu.

Stara radnička kolonija je naselje u Kragujevcu podignuto na takozvanom Stanovljanskom polju tokom 1928. godine. Smatra se za prvo moderno, urbano radničko naselje na Balkanu, a od 2013. godine predstavlja nepokretno kulturno dobro kao prostorna kulturno-istorijska celina.

Naselje je izgrađeno od reparacije, koja je primljena od Nemačke kao ratna odšteta za materijalna razaranja u Srbiji tokom Prvog svetskog rata. Po anglosaksonskim graditeljskim uzorima izgrađena su 384 stana – zidane zgrade i drvene kuće tzv. barake.

Prvi stanari u zidanim zgradama bili su oficiri kraljevske vojske i viši službenici Vojno-tehničkog zavoda, a upravo jedna od tih, popularno nazvanih “zidanih baraka”, bila je nedavno predmet projekta rekonstrukcije i dogradnje koji potpisuje kragujevački biro za arhitektonsko projektovanje Studio Tomović.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Naselje je podignuto 1928. godine od nemačkih ratnih reparacija

Dva stana identičnog rasporeda

Kako za Gradnju objašnjava arhitekta Filip Tomović, rekonstrukcija i dogradnja objekta je obuhvatila dva stana, od ukupno četiri, u staroj prizemnoj višeporodičnoj stambenoj zgradi, koja je već bila prilično degradirana.

Postojeći objekat je bio izgrađen kao masivni zidani sistem od opeke, bez AB konstrukcije, sa karatavanom kao tavaničnom konstrukcijom, dok su stanovi identičnog rasporeda, sa osnovama “kao odraz u ogledalu”, i dugo su bili van upotrebe.

“Ovi stanovi dele prednju fasadu, tako da je rekonstrukcijom dobijena skladna arhitektonska celina, što bi bilo nemoguće da je rađena rekonstrukcija samo jednog stana” – kaže Tomović.

Zatečeno stanje; Foto: Studio Tomović

Dodavanjem nove etaže otvorena je mogućnost projektovanja prostorija dnevnog bloka  u prizemlju, a bloka sa spavaćim sobama u potkrovlju.

Kako dalje navodi naš sagovornik, najveći izazov pri projektovanju i izgradnji je bilo konstruktivno rešenje objekta, za koje su zaslužni i sami investitori, koji su po profesiji inženjeri građevinske struke.

„Novoprojektovani objekat je statički ojačan sa AB stubovima, temeljnim stopama i AB međuspratnom konstrukcijom. Time je postojeći objekat sa visokim prizemljem (350 cm) dobio i potkrovnu etažu, bez narušavanja postojeće visine objekta“ – kaže arhitekta.

Dodavanjem nove etaže otvorena je mogućnost projektovanja prostorija dnevnog bloka  u prizemlju, a bloka sa spavaćim sobama u potkrovlju, dodaje Tomović.

Faza gradnje 1; Foto: Studio Tomović
Faza gradnje 1; Foto: Studio Tomović
Faza gradnje 2; Foto: Studio Tomović
Faza gradnje 2; Foto: Studio Tomović

Interpolacija kao arhitektonsko rešenje

Izgradnjom krovnih badži u potkrovlju dobijena je puna spratna visina u hodniku, master spavaćoj sobi, master kupatilu i garderoberu, dok su u dečijim sobama prisutne krovne kosine.

„Arhitektonsko rešenje novoprojektovanog objekta je zapravo interpolacija centralnog dela objekta savremenog stila gradnje i starog – predratnog stila gradnje postojećeg objekta“ – navodi Tomović.

Novoprojektovano stanje – render; Vizuelizacija; Studio Tomović

Projekat predstavlja pomirenje dve etape u eksploataciji datog objekta – starog predratnog i novog, savremenog stila gradnje.

Tako je projektovani objekat zadržao visinu, formu i fasadne ukrase na starom delu objekta, dok je centralni deo sa krovnom badžom izgrađen u savremenom industrijskom stilu.

„Ovakvim rešenjem je izbegnuto narušavanje izgleda objekta kao celine, kao i ‘odskakanje’ od susednih tipskih objekata“ – naglašava Tomović i zaključuje:

„Ovaj projekat zapravo predstavlja pomirenje dve etape u eksploataciji datog objekta – starog predratnog i novog, savremenog stila gradnje“.

Grafički prilozi

Osnova temelja
Osnova temelja
Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova sprata
Osnova sprata
Osnova krova
Osnova krova
Osnova krovne ravni
Osnova krovne ravni
Presek 1-1
Presek 1-1
Prednja fasada
Prednja fasada
Bočna fasada
Bočna fasada

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

 1. Slavica

  Cesto prolazim tom ulicom,posto mi je u komsiluku,odusevljena sam I iznovz sedivim tom kucom. Sve cestitke ahitekti.

  1. Filip Tomovic d.i.a.

   Veliko hvala 🙏

 2. Ljubisa

  Arhitekta je majstorcina svog zanata,svaka cast!!!!

 3. Veverko

  Normalna i prirodna nadogradnja, i to sa stilom. A ne iz prizemnog objekta odmah na 6 spratova. Svaka čast.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *