Arhitektura

Kroz socijalnu arhitekturu do željenih društvenih odnosa

Kao deo projekta „Kuća za nekoga poput mene“, arhitekti iz studija Natura Futura Arquitectura osmislili su prijatan dom za jednu tročlanu porodicu.

„Kuća za nekoga poput mene“ izgrađena je u ekvadorskom gradu Babahoyo, u siromašnom predgrađu, čiji broj populacije užurbano raste. Kako još uvek postoji slobodnih parcela za novu gradnju, Natura Futura Arquitectura iskoristili su jednu na kojoj su izgradili kuću sa dvorištem za Vero, mladu preduzetnicu, koja je vlasnik piljare u centru grada. Ona sada u svom novom domu živi zajedno sa svoja dva deteta.

Natura Futura 01

Kroz oblikovanje kuće arhitekte su želele da uspostave otvorenost, u smislu pripadnosti zajednici, da podstaknu poverenje i dobre komšijske odnose.

Na parceli dimenzija 7×20 metara projektovana je kuća sa dve spavaće sobe, kupatilom, kao i dnevnom sobom, kuhinjom i trpezarijom koje funkcionišu u otvorenom konceptu, piše Designboom.

Natura Futura 02

Vođeni lokalnom tipologijom gradnje i materijalizacijom, arhitekte su stvorile svoju verziju objekta koji se uklapa u postojeće okruženje.

Natura Futura 05

Cigla u kombinaciji sa blokovima korišćena je kako za konstrukciju kuće, tako i za ogradu.

Natura Futura 07

Natura Futura 08

Stolarija je drvena i uglavnom sa prorezima zbog tropske klime koja ovde vlada. Vrata na dnevnoj sobi su klizna, kako bi podstakla što aktivnije korišćenje dvorišta.

Natura Futura 04

Kroz oblikovanje kuće arhitekte su želele da uspostave otvorenost, u smislu pripadnosti zajednici, da podstaknu poverenje i dobre komšijske odnose. Ovakvi ciljevi na kraju su i stvorili arhitekturu koja reflektuje međuljudske odnose, koji se podstiču u ovoj lokalnoj zajednici.

Natura Futura 03

Natura Futura 06

Foto: Cristhian Guerrero

Natura Futura 09

Natura Futura 10

Pogledajte kako možete preuzeti projekte zgrada socijalnog stanovanja potpuno besplatno:

Preuzimite projekte zgrada socijalnog stanovanja potpuno besplatno

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *