Arhitektura

Kružna kuća od stakla i betona utopljena u prirodu

Belgijska kuća BM u potpunosti je okružena prirodom. Kroz ovu kuću, koja briše granice između stanovanja i okoline, šuma prolazi na, oko, pa čak i unutar nje.

Belgijski arhitektonski studio Architecten DVVT osmislio je ovaj objekat čiju fasadu čini 18 panoramskih prozora koji spajaju unutrašnjost i okolnu šumu kako bi dobio modernu, kružnu i nadasve fascinantnu porodičnu kuću koja nežno lebdi iznad terena a pritom ima i minimalni uticaj na okolinu.

001 HOUSE BM 002 HOUSE BM 003 HOUSE BM 004 HOUSE BM

Kako bi maksimalno iskoristili pogled na predivno okruženje, arhitekti su umesto fasade odlučili da postave 18 panoramskih prozora koji u ispunjavaju kuću prirodnim svetlom i time brišu granice između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Panoramski prozori korišćeni su i u unutrašnjem dvorištu u kojem takođe rastu stabla kako bi se stanari u potpunosti okružili šumom. Dugotrajna betonska konstrukcija čini kostur ovog jedinstvenog zdanja, a u kombinaciji sa suncobranima od iverice stvara moderni i elegantni objekt koji, iako je estetski u potpunoj suprotnosti sa okolišem, nenametljivo nadopunjuje sklad šume.

006 HOUSE BM 007 HOUSE BM 009 HOUSE BM010 HOUSE BM 011 HOUSE BM 013 HOUSE BM 014 HOUSE BM018 HOUSE BM 019 HOUSE BM

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *