Noćni izgled glavne fasade Velikog egipatskog muzeja; Foto: © Lina Shaker
Arhitektura

Četvrta piramida: Veliki egipatski muzej primiće uskoro prve posetioce

Nakon više od 17 godina, izgradnja najvećeg arheološkog muzejskog kompleksa na svetu koji je posvećen jednoj civilizaciji biće završena do kraja 2023.

Posle višestrukih odlaganja, Veliki egipatski muzej najavio je da će od ove sedmice početi da dozvoljava javnosti da unapred rezerviše turističke obilaske. Time je za ovu godinu potvrđen i dugoočekivani završetak projekta dizajniranog od strane irske firme Heneghan Peng Architects, a koji je pokrenut još 2003.

Muzej, koji se nalazi na lokaciji od 500.000 kvadratnih metara, samo kilometar i po udaljen od monumentalnih Velikih piramida u Gizi, dizajniran je da primi neke od najdragocenijih relikvija čovečanstva, te se kao takav našao i na našoj listi 23 arhitektonska projekta čiji završetak očekujemo u 2023. godini.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Muzej nedaleko od piramida; Foto: Journey to Egypt

Izgradnja obeležena problemima

Izgradnja muzeja otpočela je još 2005. godine, ali su mnogobrojni ekološki i finansijski problemi odužili celokupan proces.

Na samom kraju talasa demonstracija poznatih pod nazivom Arapsko proleće, rad na projektu je čak i u potpunosti bio obustavljen, kao posledica smanjenja turizma i finansijske nestabilnosti Egipta.

Tokom 2014.godine radovi na muzeju su nastavljeni uz pomoć međunarodnih zajmova, a bilo je planirano da Veliki egipatski muzej bude otvoren za javnost krajem 2020. godine.

Statua Ramzesa II u predvorju muzeja; Foto: © Lina Shaker

Dizajn objekta definisan je masivnom kamenom fasadom čiji se izgled menja tokom dana i noći.

Muzej bi trebalo da postane najveći arheološki muzejski kompleks na svetu koji je posvećen jednoj civilizaciji i u kom je planirano da se nalazi više od 100.000 artefakata.

Dizajn objekta definisan je masivnom kamenom fasadom čiji se izgled menja tokom dana i noći, kao i sa tri vizuelne ose, koja su usmerene na piramide u pozadini, odnosno svaka na po jednu zasebno.

Ove ose dele i objekat u tri glavne zone u kojima su razvijeni programi muzeja.

U objektu je planirano da se nalazi više od 100.000 artefakata; Foto: © Lina Shaker

Pogled na piramide tokom obilaska

Posetioci će ulaziti kroz veliko predvorje, u čijem centru stoji monumentalna skulptura egipatskog faraona Ramzesa II.

Nakon predvorja stupa se u sekundarno predvorje, u kom je organizovano veliko stepenište koje vodi do glavnog nivoa, odnosno do platoa.

Stalna postavka muzeja organizovana je po galerijama na nivou platoa, a sve je dizajnirano tako da posetioci tokom ture uživaju u pogledu na obližnje piramide.

Veliko predvorje muzeja; Foto: © Lina Shaker

U muzeju se nalazi kompletna Tutankamonova kolekcija i čuveni „Solarni čamac“, koji je premešten iz Velikih piramida u Gizi.

Ovaj kulturni centar je posvećen godinama istraživanja i biće dom za bezbroj istorijskih ostataka, artefakata i antičkih predmeta.

Muzej sadrži 24.000 kvadrata stalnog izložbenog prostora, a tu su i dečiji muzej, konferencijske i edukativne prostorije i veliki konzervatorski centar.

U muzeju se nalazi kompletna Tutankamonova kolekcija i čuveni „Solarni čamac“, koji je premešten iz Velikih piramida u Gizi. Muzej ima i otvoren pristup velikim baštama, koje su takođe dizajnirali Heneghan Peng Architects.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Goran

    Izvanredna zgrada, u duhu monumentalnosti staroegipatske arhitekture a opet u savremenoj interpretaciji. Odlični i detalji enterijera.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *