Građevinarstvo

Luksuzni plutajući eko dom u Amsterdamu

FrameworkArchitects i Studio Prototype osmislili su luksuzni plutajući dom koji je usidren u jednom od brojnih amsterdamskih kanala.

Kuća je nazvana „Water Villa“, a iza ovog naziva skriva se moderna porodična kuća na tri etaže od kojih je jedna smeštena ispod nivoa vode. Geometrijska drvena fasada plutajuće kuće osigurava dovoljni nivo privatnosti, uz istovremeno osiguravanje svetlog, prostranog i otvorenog unutrašnjeg ambijenta.

Water Villa obložena je gredicama od kedrovine koje stvaraju prekrasne geometrijske uzorke na kvadratnom telu kuće. U unutrašnjosti čelično stepenište sledi vertikalne uzorke fasade i povezuje sve etaže.

amsterdam-eko-dom-1 amsterdam-eko-dom-2

Centralno stepenište i krovni prozor otvaraju prostor i omogućavaju ulazak velike količine prirodnog svetla u svaki kutak kuće. Središnji atrijum povezuje sve prostorije kuće. U podrumu se nalaze dečje sobe, na prizemlju prostorije za goste i kuhinja, dok gornji sprat služi kao spavaća soba i kancelarijski prostor u kojima se uz pomoć prozora na daljinsko zatvaranje može dobiti dodatna privatnost.

amsterdam-eko-dom-3 amsterdam-eko-dom-4

Pogledajte i samoodrživu plutajuću kuću u obliku jajeta.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *