Nova fasada na starom hotelu; Foto: Enota
Regionalni projekti

Ovako će izgledati obnovljeni hotel Maestoso u Lipicama po projektu Enote

Stari hotel ne samo da će zasijati novom razuđenom fasadom, već će dobiti i bazen kao i nove sobe koje su moderna interpretacija enterijera konjušnica.

Područje Lipica jedan je od najznačajnijih prirodnih i kulturnih spomenika u Sloveniji. Svetski poznata ergela osnovana je davne 1580. godine kada je na Habsburškom dvoru doneta odluka da se na njihovoj teritoriji uzgajaju konji, ključna strateška roba tog doba.

Područje ergele Lipica obuhvata prostrane pašnjake i livadske površine sa zaštitnim ogradama, hrastovim nasadima i stazama. Kulturni pejzaž Lipice predstavlja samostalno i preuređeno prirodno okruženje čiji je razvoj ukorenjen u vekovnoj tradiciji odgajanja čistokrvnih, nadaleko znanih, lipicanera.

Temeljna smernica prilikom obnove hotela bila je pronalaženje načina da se smanji prisustvo zgrade u prostoru.

Istorijsko izgrađeno jezgro Lipice, dizajnirano oko renesansnog dvorca, dobilo je izgled skladne celine u ranim decenijama 17. veka. Kroz vekove se razvijao sve dok nisu izgrađene velike zgrade za turistički smeštaj 1970-ih, jer je izuzetnost Kobilarnice Lipica probudila interesovanje posetilaca iz celog sveta.

Maestoso Hotel & Spa je najveći od svih smeštajnih objekata u Lipici. Zajedno sa kockarnicom, to je glavni kontakt posetilaca sa okruženjem. Međutim, ovom kompleksu bila je potrebna temeljna rekonstrukcija kao i dodavanje novih sadržaja za turistu 21. veka.

„Čišćenje“ fasade

Temeljna smernica prilikom redizajniranja i obnove hotela, koju radi proslavljeni slovenački biro Enota poznat po termama Olimia, bila je pronalaženje načina da se smanji prisustvo zgrade u prostoru. Umesto uobičajenog traganja za najprikladnijim izgledom, glavna pažnja postala je pokušaj dematerijalizacije izgrađenih masa.

Predložena intervencija predlaže „čišćenje“ fasade hotela svim dodanim arhitektonskim elementima i objedinjavanje izraza građevine uspostavljanjem nove, lagane nosive konstrukcije balkona, koja se do sada nalazila samo na delovima zgrada.

Nova strukturna membrana uspostavlja svojevrsni posredni prostor između zgrada i pejzaža.

Nova strukturna membrana koja obuhvata celokupno područje hotela i bazena uspostavlja svojevrsni posredni prostor između zgrada i pejzaža. Međusobna interakcija svetla i hlada razbija monolitne izgrađene mase i, zajedno sa predviđenim ozelenjivanjem postojećeg volumena biljkama penjačicama, dematerijalizuje zgradu u najvećoj mogućoj meri i daje joj prepoznatljivi karakter.

Intepretacija štale

Unutrašnjost renoviranog odeljka hotela i bazena osmišljena je kao moderna interpretacija enterijera konjušnica. Kao takav, javni program je zamišljen kao posebno fleksibilan prostor, koji se može prilagoditi u zavisnosti od potrebe pomoću preklopnih pregradnih zidova.

Povezivanje enterijera

Postojeće zgrade su uklopljene u sirovu betonsku konstrukciju, koja ostaje vidljiva i deluje kao pogodan okvir za minimalne dodatne intervencije, obezbeđujući topao izraz unutrašnjeg prostora. Kombinovanjem upotrebe materijala koji posetioci povezuju sa materijalima koji se koriste u štalama sa vidljivom instalacionom mrežom bez nepotrebnog skrivanja, povezuje enterijere svih zgrada ergele u nerazdvojnu celinu.

Bazen u natur-betonu u kombinaciji sa minimalističkom rasvetom ostavlja utisak čistoće i mirnoće.

Sirovo gvožđe, drvene daske, seno, betonski podovi u sobama i podovi izrađeni od rezanih drvenih panjeva u kombinaciji sa pažljivo dizajniranom rasvetom i malim, pokretnim komadima nameštaja i dekoracije, formiraju topli prostor, koji postaje logično unapređenje jedinstvenog programa i lokacije kompleksa.

S druge strane, novoformirani bazen je savremena struktura u natur-betonu koji u kombinaciji sa minimalističkom rasvetom ostavlja utisak čistoće i mirnoće.

Rekonstrukcija hotela bi trebalo da bude završena tokom 2021. godine.

Fotogalerija

Nova fasada na starom hotelu; Foto: Enota
Nova fasada na starom hotelu; Foto: Enota

Faktografija

  • projekat: Maestoso Hotel & Spa
  • godina projektovanja: 2018.
  • površina: 11.380 m2
  • plac: 20.650 m2
  • klijent: Holding Kobilarna Lipica
  • lokacija: Lipica, Slovenia
  • projektni tim: Dean Lah, Milan Tomac, Polona Ruparčič, Eva Tomac, Carlos Cuenca Solana, Urška Malič, Sara Mežik, Nuša Završnik Šilec, Peter Sovinc, Jakob Kajzer, Jurij Ličen, Peter Karba, Sara Ambruš, Goran Djokić collaborators Spacer (visualisations), Bruto (landscape architecture)

 

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Mića

    Dopada mi se to što su elementi mašinskih instalacija iskorišćeni kao dekoracija u enterijeru…

Оставите одговор

Obavezna polja *