Agonija sa grejanjem u Novom Sadu se nastavlja. Svi oni koji su oslonjeni na milost novosadske Toplane trpe ovih dana, uz velike račune, smrzavanje u svojim stanovima bez ikakve nade da će se bilo šta promeniti.

Naime, nakon uredbe novosadskih vlasti, temperatura u stanovima je, naravno posle poskupljenja, redukovana na 20 C plus-minus jedan stepen. Dosadašnjih 23 ili 24 C više nije moguće jer je neracionalno, poručuju  piarovi Toplane i dodaju da su evropski standardi ono što mi danas dobijamo pa im stoga nije jasno zašto se narod buni.

Kao prvo, evropski standardi ne propisuju temperature u stanovima jer je tako nešto nemoguće. Jednom Špancu i jednom Fincu sigurno ne prija ista temperatura u stanu, zar ne? Uostalom, otkud toliko pozivanja na evropske standarde kada nijedno novosadsko javno komunalno preduzeće ne posluje po tim istim standardima? Zašto se, na primer, ne pridržavaju standarda o transparentnosti rada javnih ustanova? Ne tražimo ni mi evropske plate! Samo tople radijatore.

Majstore, može l' to malo jače?

Obrazloženje da uvođenje kalorimetra, koji inače košta oko 50 evra po radijatoru, rešava problem takođe ne stoji. Tačno je da se tom budžom može regulisati temperatura u stanu ali u našem slučaju ne na više. Zašto? Pa zato što je temperatura koju nam Toplana trenutno isporučuje maksimalna što znači da bismo je sa kalorimetrom samo mogli smanjiti. Kamo sreće da su radijatori pretopli pa da imamo mogućnost da grejanje smanjimo ili povećamo po potrebi. Ovako, kada je voda u celom sistemu mlaka, nema mogućnosti za povećanje jer kalorimetar nije grejač – to je jednostavno regulator temperature.

I šta sad? Pomenuti piarovi su nam u Razgledincama na RTV-u cinično poželeli da srećno provedemo slavu u „toplim domovima“ i da ako imamo primedbe na grejanje pozovemo njihovu ekipu koja će izmeriti temperaturu u stanu, slegnuti ramenima i pozvati se na Evropu. Dakle, ostaje nam građanska neposlušnost. Ako vam se usluga ne sviđa, po novom zakonu o zaštiti potrošača, ne morate je platiti.