Aktuelno

Mlaki radijatori – vrući računi

Agonija sa grejanjem u Novom Sadu se nastavlja. Svi oni koji su oslonjeni na milost novosadske Toplane trpe ovih dana, uz velike račune, smrzavanje u svojim stanovima bez ikakve nade da će se bilo šta promeniti.

Naime, nakon uredbe novosadskih vlasti, temperatura u stanovima je, naravno posle poskupljenja, redukovana na 20 C plus-minus jedan stepen. Dosadašnjih 23 ili 24 C više nije moguće jer je neracionalno, poručuju  piarovi Toplane i dodaju da su evropski standardi ono što mi danas dobijamo pa im stoga nije jasno zašto se narod buni.

Kao prvo, evropski standardi ne propisuju temperature u stanovima jer je tako nešto nemoguće. Jednom Špancu i jednom Fincu sigurno ne prija ista temperatura u stanu, zar ne? Uostalom, otkud toliko pozivanja na evropske standarde kada nijedno novosadsko javno komunalno preduzeće ne posluje po tim istim standardima? Zašto se, na primer, ne pridržavaju standarda o transparentnosti rada javnih ustanova? Ne tražimo ni mi evropske plate! Samo tople radijatore.

Majstore, može l' to malo jače?

Obrazloženje da uvođenje kalorimetra, koji inače košta oko 50 evra po radijatoru, rešava problem takođe ne stoji. Tačno je da se tom budžom može regulisati temperatura u stanu ali u našem slučaju ne na više. Zašto? Pa zato što je temperatura koju nam Toplana trenutno isporučuje maksimalna što znači da bismo je sa kalorimetrom samo mogli smanjiti. Kamo sreće da su radijatori pretopli pa da imamo mogućnost da grejanje smanjimo ili povećamo po potrebi. Ovako, kada je voda u celom sistemu mlaka, nema mogućnosti za povećanje jer kalorimetar nije grejač – to je jednostavno regulator temperature.

I šta sad? Pomenuti piarovi su nam u Razgledincama na RTV-u cinično poželeli da srećno provedemo slavu u „toplim domovima“ i da ako imamo primedbe na grejanje pozovemo njihovu ekipu koja će izmeriti temperaturu u stanu, slegnuti ramenima i pozvati se na Evropu. Dakle, ostaje nam građanska neposlušnost. Ako vam se usluga ne sviđa, po novom zakonu o zaštiti potrošača, ne morate je platiti.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

5 komentara

 1. Danijela

  Toplana nam beskurpulozno „kreira život“ jel ona „najbolje“ zna šta je za nas dobro, kaliko toga treba obući u stanu a da se ne smrzavamo, da se dogrevmo na način kako se ko snađe, da ustajemo u jutro oko 9h a idemo na počinak najkasnije u 20h, jer samo u tom periodu radijatori su mlaki , odnosno temeratura u stanu 18-19 stepeni (u to vreme i vrše merenja)!. Njihov rezon je : „Ako nas ne slome – ojačaće nas !
  Što se tiče transparentnosti, da je ima, ovo se nebi smelo ni dogogiti, a evropskih plata, pa oni ih već imaju!
  Pitamo se, dali Toplana misli da smo mi – građani ovde zbog njih ili su možda oni ipak ovde zbog nas!
  A o placanju ovog smrzavanja, pa to ne dolazi u obzir, novi-oštriji, zakon o zaštiti potrošača koji je stupio na snagu 1.1.2011 godine nas štiti, ali oni očito o tome još nisu informisani!

 2. Milica

  Ako se dobro sećam i Čaušesku je jedno mesec dana pred kraj svoje vlasti tvrdio kako u Rumuniji nema grejanja zato što je zdravije boraviti u hladnim prostorijama. Izgleda da se istorija ponavlja.
  Inače sasvim ste u pravu što se tiče evropskih standarda. Kada državne i ostale institucije budu u stanju da nam ponude evropske standarde, tada će i od nas imati pravo da se istih tih standarda pridržavamo. Do tog trenutka su evropski standardi samo prazne priče domaćih folera

 3. pavle

  Izes ti to grejanje kada treba sa dva dzempera da sedim u stanu. Vracam smederavac!

 4. vesselka

  Evo ovako: trebaju svi da…, onda da svi uzmu…, pa da tim lopovima …., pa kad vratimo dedovo i očevo i naše, voditi dalje kao kao pravi domaćini. Ako ne poštuješ sebe, neće te ni drugi poštovati.

 5. mima

  A šta će biti kada se poveća potrošnja električne energije zbog dogrevanja? hocemo li tu razliku uvoziti ili će biti restrikcija; pitanje je sada!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *