Pančevo dobija novo stambeno naselje; Foto: Google Earth
Izdvojeno, Urbanizam

Na mestu Staklare u Pančevu planirano naselje sa kulama visine do 100 metara

Pored kondominijumskog stanovanja sa poslovnim prostorima planirani su i škola, vrtić, verski objekat, sportski tereni, pešačke i biciklističke staze…

Na osnovu odluke Skupštine grada Pančevo o izradi izmena i dopuna Plana generalne regulacije Celine 7 u tom južnobanatskom gradu – Luka Dunav, „Green Field 2“, Stara Utva i „Staklara“, izrađen je elaborat koji je se trenutno nalazi na ranom javnom uvidu.

Nosilac izrade plana čiji je naručilac Grad Pančevo je lokalni Sekretarijat za urbanizam, građevinske, stambeno-komunalne poslove i saobraćaj, obrađivač plana je JP “Urbanizam“ Pančevo, dok je kao odgovorni urbanista potpisana Dušica Černicin, dia.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Izvod iz plana višeg reda

Okvirna površina obuhvata oko 34 hektara

Razlog za izradu Izmena i dopuna Plana je usaglašavanje sa Generalnim urbanističkim planom Pančeva kao planom višeg reda i definisanje pravila građenja za blok 174 koji obuhvata zonu poslovanja sa kompatibilnim namenama u okviru kog se nalazi poslovno-industrijski kompleks „Staklara“ i zonu stanovanja sa kompatibilnim namenama za deo bloka koji se oslanja na ulicu Žarka Zrenjanina, radi stvaranja planskih uslova za izdavanje dozvola u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Obuhvat izmene i dopune Plana definisan je sa severozapadne strane deonicom postojeće saobraćajnice Prvomajska, sa severoistočne strane je definisan deonicom postojeće saobraćajnice Radivoja Koraća, sa jugoistočne strane je definisan postojećom granicom poslovnog kompleksa „Stara Utva“, dok je sa jugozapadne strane definisan delom postojeće saobraćajnice Žarka Zrenjanina. Okvirna površina obuhvata plana iznosi oko 34 ha.

Dispozicija prostora u odnosu na grad

Uz ulicu Žarka Zrenjanina planira se izgradnja stambenih i poslovnih objekata u funkciji osnovne namene stanovanja.

Kako je navedeno u planskoj dokumentaciji, za javnu namenu predviđeno je 19,90 % površina  (saobraćajnice 15,99 %, železnica 3,91 %), a za ostale namene 80,10 % površina, od čega je stanovanje sa kompatibilnim namenama kompaktnog tipa planirano na 4,87 %, a stanovanje sa kompatibilnim namenama kondominijumskog tipa na 75,23 % površina.

Stanovanje sa kompatibilnim namenama kompaktnog tipa predviđeno je u delu bloka uz ulicu Žarka Zrenjanina. Planira se izgradnja stambenih i poslovnih objekata u funkciji osnovne namene stanovanja.

Stanovanje sa kompatibilnim namenama kondominijumskog tipa planirano je kao novo stambeno naselje, na lokaciji u većem delu bloka 174.

Plan namene površina

Tri kule visine do 100 metara

Na osnovu inicijative „Promist“ d.o.o. iz Novog Sada, vlasnika kompleksa „Staklara“, pretežna namena planiranog naselja je stanovanje sa poslovnim prostorima i pratećim sadržajima stanovanja kao što su škola, vrtić, verski objekat, sportski tereni, trgovina i tržni centar, prostori za javno korišćenje, zelene površine, pešačke i biciklističke staze.

Što se tiče visine planiranih objekata, stambeni objekti blokovskog tipa (kondominijum) sa poslovanjem u visokom prizemlju ići će u visinu do 30 metara, dok je stambeno-poslovni objekat projektovan sa tri kule visine do 100 metara.

Prema izmenama i dopunama Plana, potrebno je obezbediti direktan pristup naselju iz postojećih saobraćajnica – ulice Prvomajska, Radivoja Koraća i Žarka Zrenjanina, a volumene i razmere zgrada i blokova uskladiti sa volumenom i proporcijama susednih zgrada i urbanističkih celina kao i sa uslovima terena.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

6 komentara

 1. zmaj

  Svasta, opet kule. gde god nadjes zgodno mesto…

 2. Beli

  Pristup iz Prvomajske ? Pruga nestaje ?

 3. Cuca

  Nema od toga ništa.

  1. Lala iz Banata

   Nisi i toku,već se rade nove trafo stanice…

 4. arhitekta

  opaaa, opet kulčine?
  i to više komada

  šta dozvoljavamo investitorim
  pa ovo je neverovatno

Ostavite odgovor

Obavezna polja *