Arhitektura

Najlepše visoke zgrade na svetu

Najugledniji svetski arhitekti izabralu su najlepše visoke zgrade na svetu.

The Absolute Towers

Ova dva stambena nebodera nazvana Absolute World nalaze se u Mississaugi, predgrađu Toronta u državi Ontario. Svojim izgledom prolaznike podsećaju na ljudske figure. Niža zgrada od 50 spratova, nazvana Building E talasastim linijama podseća na žensko telo. Stanovnici grada kažu da ih obline podsećaju na Marilyn Monroe. Viša zgrada, Building D ima 56 katova i predstavlja muško telo. Absolute World kompleks postao je i pre završetka izgradnje turistička atrakcija do tada malo poznatog predgrađa Toronta i dobar primer kako i stambena arhitektura može postati svetski poznata.

 

The Doha Tower

Doha Tower u Kataru proglašena je jednom od najboljih visokih zgrada na Bliskom istoku i Africi. Fasada je napravljena u više slojeva kako bi se zaštitilo od sunca i vrućine, a istovremeno pruža dovoljno svetlosti. Ovaj fascinantni toranj spoj je modernog i drevno islamskog dizajna. Zgrada je dovršena u martu 2012.

 

Palazzo Lombardia

Palazzo Lombardia, smeštena je u Milanu u Italiji i dobitnik je prestižne CTBUH (Council on Tall Buildings and Urban Habitat) nagrade. Palazzo Lombardia nudi niz otvorenih prostora i prolaza. Središnji deo zgrade je trg pokriven zakrivljenim staklenim krovom.

 

1 Bligh Street

1 Bligh Street zgrada nalazi se u srcu Sidneja. Visoka je preko 135 metara. Fasada je napravljena od dva, prvi je stakleni koji pruža prozračnost, a drugi se sastoji od hibridnog sistema. Središnji deo otvoren je sve do vrha, što daje osećaj otvorenosti.

 

Al Bahar Towers

Al Bahar Towers u Abu Dhabiju proglašena je najinovativnijom visokom zgradom na svetu. Posebna je zbog pomične fasade, koja se otvara i zatvara u skladu sa kretanjem sunca. Ovo moderno čudo rađeno je po uzoru na tradicionalnu islamsku kulturu.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *