Nameštaj i oprema, Rasveta

Nataša Perković stvara nameštaj od nusprodukta proizvodnje palminog ulja

Bosanska dizajnerka reciklirala je otpad iz fabrike palminog ulja kako bi kreirala kolekciju nameštaja koja se zasniva na što manjoj upotrebi materijala.

Proizvodi iz kolekciju Reclaimed Oil Palm, koju čini 3D štampana stolica, set od tri posude i visilica, proizvedeni su iz želje da se industrijski nusproizvod pretvori u održivi materijal.

Naime, uljane palme se uzgajaju kako bi se dobilo palmino ulje koje se izvlači iz semenki umotanih u vlakna, te nakon ovog procesa ostaje velika količina vlakana koja se uglavnom koriste za sagorevanje ili kao đubrivo. Ipak, Nataša ističe da postoji mnogo bolji način za korišćenje ovog celuloznog materijala.

„Industrija proizvodnje palminog ulja je veliki krivac za ugrožavanje životne sredine. Krčenje šuma dovodi do klimatskih promena, kao i do gubitka životinjskih vrsta. Malo je verovatno da će globalna potrošnja palminog ulja radikalno opasti, te je sada izazov da bar proizvodnja bude održiva.“, objasnila je Nataša Perković iz Sarajeva.

Industrija proizvodnje palminog ulja je veliki krivac za ugrožavanje životne sredine.

Ubrzano širenje plantaža uljanih palmi smatra se odgovornim za masovno krčenje šuma u Indoneziji i Maleziji. Ove šume su bile stanište ugroženih životinja, kao što je, na primer, orangutan. U ove dve države, plantaže uljanih palmi prostiru se na oko 13 miliona hektara. To je gotovo polovina svih plantaža uljanih palmi na svetu.

U organizaciji Global Forest Watch, kažu da je Indonezija izgubila 25,6 miliona hektara šumskog omotača, oblast veliku skoro kao Novi Zeland, u periodu između 2001. i 2018. godine, piše BBC.

Zbog toga je Natašina inicijativa veoma važna.

Armiranje kiseline

Ovaj projekat imao je za cilj da napravi nešto dragoceno i korisno ni iz čega. U ovom poduhvatu, Nataša je sarađivala sa japanskim timom Kyoto Design Lab kako bi se dobili inovativne i raznoliki materijali od vlakana palminog ulja.

Za kreiranje stolice korišćen je visokotehnološki pristup, koji je podrazumevao mešanje vlakana uljane palme sa polilaktičnom kiselinom (PLA), odnosno bioplastikom napravljenom od mlečne kiseline, a sve sa ciljem da se napravi novi kompozitni materijal. Ovaj kompozit je zatim mogao da se primeni kao filament u 3d štampi, piše Dezeen.

Pomoću 3d štampe dobijen je zaobljeni dizajn stolice koji ju je učinio prijatnom i neutralnom i kao takva se može uklopiti u različite enterijere. Vidljiva palmina vlakna, osim što ojačavaju PLA, istovremeno daju prirodniju estetiku proizvodu, u odnosu na običnu plastiku.

Stolica sadrži i sedalni element nalik jastuku, koji je napravljen od mešavine palminih vlakana i termoplastičnog elastomera.

Cilj je da kompozit bude izuzetno jak, a da njegov proizvodni proces i životni ciklus bude što čistiji.

Stolica je u potpunosti biorazgradiva u komunalnim kompostima ili se može reciklirati zajedno sa drugim PLA proizvodima. Osim toga, pomerljivi sedalni deo se može odvojiti i zasebno reciklirati.

„Cilj je da kompozit bude izuzetno jak, a da njegov proizvodni proces i životni ciklus bude što čistiji.“, istakla je Nataša.

Svako može da pomogne

Niskotehnološke metode proizvodnje su korišćene kako bi se pokazalo kako se ovaj otpadni materijal može koristiti i za proizvodnju predmeta u domaćinstvu poput činija, tanjira i lampi.

Nataša i njen tim su eksperimentisali sa tradicionalnim tehnikama izrade papira i kompresije i primenili taj postupak na palmina vlakna. Vlakna su zatim pomešana sa denpun nori rice pastom kako bi se napravila smesa nalik kaši, koja je zatim formirana u listove ili oblikovana u 3d forme, ostavljene na sušenje na vazduhu ili u rerni.

Prema rečima dizajnera, ceo niskotehnološki proces se može obaviti pomoću osnovne kuhinjske opreme i minimalno utrošene energije, te se ovaj proces može lako sprovesti bilo gde, odnosno tamo gde ima otpadnog materijala, poput vlakana nekog drugog drveta ili bambusa.

Proizvodi su dovršeni površinskim premazima koji se mogu vremenom obnoviti voskom palminog drveta, sokom od persimona ili uljem indijskog oraha.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *