Arhitektura

Neobična transformacija: Kuća inspirisana nasukanim kitovima

Kuća stara stotinu godina renovirana je i preimenovana u Blind Whale (slepi kit) u čast legendi koja postoji u ovom ribarskom selu.

Kuća je locirana na ostrvo Jeju koje se nalazi južno od korejskog poluostrva i nalazi se u naselju koje datira još od XIV veka. U jednom periodu svoje istorije ostrvo je služilo i kao stanište političkih izgnanika, dok je danas ono popularna turistička destinacija.

Blind Whale 01

Južnokorejski studio Z Lab, koji je bio zadužen za renoviranje ove stare seoske kuće, odlučio je da motiv koji će ih voditi kroz projekat bude kit. Zapravo, krovovi koji pokrivaju dve zgrade koje čine ovo staro seosko gazdinstvo, izvedeni su u zakrivljenoj formi i podsećaju na dva kita nasukana na obali.

Blind Whale 02

Legenda ovog sela kaže da je u moru sahranjen kit koji je život završio nasukan na obali i zbog toga dobio ime Blind Whale (slepi kit), prenosi Dezeen.

Blind Whale 03

Osim ovoga, arhitekte su imale ideju da naprave omaž starom krovu koji je takođe imao zaobljenu formu i bio napravljen od ribarske mreže. Ovaj današnji, izveden je od aluminijumskih panela.

Blind Whale 04

Osim što su osveženi i što su dobili još jedan red cigli, postojeći betonski zidovi nisu menjani. Jedina izmena se desila u dodavanju još jednog prozora koji gleda na more.

Blind Whale 05

Nivo poda spušten je kako bi se dobila veća visina u enterijeru. Podne obloge i vrata izvedana su od recikliranog drveta dobijenog od starih stolova, kreveta i drugog nameštaja koji je bio sastavni deo nekadašnje kuće.

Blind Whale 06

Blind Whale 07

Renovirana kuća u ponudi je turistima za kratkoročna iznajmljivanja, ali je i deo programa koji promoviše lokalnu istoriju i njeno očuvanje.

Blind Whale 08

Blind Whale 09

Foto: Kim Jae-kyeong

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *