Svetski projekti

Kuća podignuta u neposrednoj blizini aktivnog vulkana

U podnožju vulkana Mauna Loa na Havajima može se iznajmiti kuća simboličnog imena Feniks u kojoj ćete svakako doživeti nezaboravan odmor.

Kuća Feniks projekat je arhitektonskog studija ArtisTree, koji je poznat po svojim ekološkim vikendicama. Kao i njihovi raniji projekti, i ova kuća je energetski održiva i napravljena je od recikliranih materijala. Kako bi se adekvatno uklopila u okruženje aktivnog vulkana, kuća je obložena ugljenisanim drvetom lokalnog porekla.

Kako bi se adekvatno uklopila u okruženje aktivnog vulkana, kuća je obložena ugljenisanim drvetom lokalnog porekla.

 

Kako je glavni fokus izgradnje, a zatim i daljeg funkcionisanja kuće, bio na održivosti korišćeni su raznovrsni sistemi koji bi potpomogli ekologiji. Pored recikliranih materijala prisutni su i solarni paneli, ali i sistem za prikupljanje kišnice.

Ne, nije proradio vulkan. Ovo samo rudi zora…

Iako je daleko od civilizacije, kuća ima struju, brzu WiFi vezu, kao i toplu vodu. Na površini od 42 kvadratna metra gostima je na raspolaganju i potpuno opremljena kuhinja s trpezarijom, dnevni boravak i spavaća soba.

Do spavaće zone se ide drvenim stepenicama…. bolje reći, merdevinama.

Napravili smo ovu kuću vođeni dubokim poštovanjem prema Majci Zemlji. Kuće je zato minimalistička i izgrađena od lokalnih materijala čime je ostvarena veza s okruženjem.

 – rekao je Vil Beilharc, projektant kuće Feniks.

Boravak u kući pored najaktivnijeg vulkana na svetu može se bukirati preko Airbnba po ceni od 99 evra za noć, piše Inhabitat.

Foto: Airbnb

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *