Arhitektura, Izdvojeno

Od napuštene crkve do pozorišta sa staklenim aneksom

Česta je pojava da napuštene crkve širom sveta dobiju novog vlasnika pa samim tim i namenu. Takav je slučaj i s ovim verskim objektom u Engleskoj.

Nekadašnja protestantska crkva Svetog Luke u gradu Bedford, od religijskog objekta postala je novo mesto kulture. Projektni biro Foster Wilson Architects potpisuje projekat renoviranja prostora u skladu s potrebama pozorišta a crkvi je priodat i aneks u vidu zaobljene konstrukcije od stakla i drveta za potrebe smeštanja foajea.

Crkva pretvorena u pozoriste 01

Pozorište Quarry oformljeno je sa namerom da se stvori novi objekat kulture u kom će đaci, putujuće pozorišne grupe ali i organizovane grupe građana izvoditi svoje predstave.

Crkva pretvorena u pozoriste 02

Crkva Svetog Luke, osvećena 1965. a zatvorena 2008. godine, ima povoljnu lokaciju. Front zgrade izlazi na jednu od glavnih gradskih saobraćajnica tako da je njen izgled kao i izgled glavnog ulaza u novootvoreno pozorište u potpunosti zadržan.

Crkva pretvorena u pozoriste 03

S glavnom fasadom okrenutom prema gradu a leđima prema školskom dvorištu, lokacija zgrade je bila idealna. Ovo je omogućilo da se pozorište usmeri u oba smera – i fizički i metaforički.

– Rekao je arhitekta Tim Foster za Dezeen.

Crkva pretvorena u pozoriste 04

Pozorišna sala, koja može da primi 300 posetilaca, smeštena je u centralnom delu crkve. Ona je izvedena od otvorene čelične konstrukcije, tako da je originalna materijalizacija nekadašnje građevine ostala vidljiva.

Crkva pretvorena u pozoriste 05

Foaje i bar smešteni su u novom produžetku, koji preko zaobljenog staklenog zida ima panoramski pogled na vrt.

Crkva pretvorena u pozoriste 06

Arhitekte su se trudile da prilikom adaptacije crkve u pozorište, zadrže i obnove što više postojećeg materijala. Zadržavanje hrastovog parketa uticalo je na uspostavljanje sklada među prostorijama u unutrašnjosti.

Crkva pretvorena u pozoriste 07

Foto: Philip Vile

Pogledajte kako je crkva adaptirana u savremenu kuću.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *