Foto: The Gordie Howe International Bridge project
Građevinarstvo

Ostalo je još 11 metara da se SAD i Kanada spoje najdužim kablovskim mostom na kontinentu

Piloni udaljeni 853 metra zakrivljeni su kao hokejaški štapovi jer most nosi ime poznatog detroitskog hokejaša.

Međunarodni most Gordie Howe, koji je projektovao AECOM, trebalo bi konstruktivno da bude završen krajem ovog meseca. Povezujući Vindzor, Kanadu i Detroit, ovaj most je u izgradnji od 2018. godine, a kada se završi postaće najduži kablovski most u SAD.

Preostalo je još oko 11 metara neizgrađene mostovske platforme između američke i kanadske strane, pri čemu se svaka strana trenutno proteže preko reke Detroit.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Foto: The Gordie Howe International Bridge project

Razmak između dva pilona 853 metra

Planirano je da timovi završe radove na još jednom segmentu od 15 metara na američkoj strani pre nego što počnu rad na poslednjem delu, odnosno središnjem delu.

„Kada se poveže, mostovska platforma koja premošćava razdaljinu između dva pilona meriće 853 metra, što ga čini mostom sa najdužim glavnim rasponom bilo kojeg visećeg mosta na svetu. Takođe, Gordie Howe će biti najduža kompozitna čelična i betonska mostovska konstrukcija bilo kog visećeg mosta na svetu.“, rekli su nadležni iz AECOM-a za Dezeen.

Foto: The Gordie Howe International Bridge project

Piloni su osmišljeni tako „oslikaju zakrivljenost hokejaškog štapa“.

Radovi na mostu se koordiniraju od strane kanadske korporacije Windsor–Detroit Bridge Authority (WDBA), dok dizajn predvodi AECOM, a naziv mosta nosi ime detroitskog hokejaša Gordija Haua. Stoga ne čudi podatak da su piloni osmišljeni tako „oslikaju zakrivljenost hokejaškog štapa“.

Pored samog mosta, projekat uključuje i kontrolne granične projekte i za kanadsku i za američku stranu.

Foto: The Gordie Howe International Bridge project

Gordie Howe će biti najduža kompozitna čelična i betonska mostovska konstrukcija bilo kog visećeg mosta na svetu.

Takođe, projekat će uključivati i „višenamensku stazu“ bez naplate takse koja će ići paralelno sa saobraćajnicama, kako bi se omogućilo neometano kretanje pešaka i biciklista.

„Integracija višenamenske staze će koristiti zajednicama i putnicima na način da će podržavati aktivan transport, zdrav način života, unapređujući turizam preko granica, pružajući pri tome održive opcije za smanjenje ugljeničnog otiska od masivnog saobraćaja.“

Foto: The Gordie Howe International Bridge project

Otvaranja na jesen 2025.

Očekuje se da će most biti otvoren za javnost u jesen 2025. godine, s obzirom na to da građevince čeka dosta posla do tada, uključujući instalaciju električnih, protivpožarnih i drenažnih sistema, barijera, znakova, osvetljenja, asfaltiranje i obeležavanje puta.

Ovaj mosta zapravo pruža alternativu u javnom vlasništvu, jer postoji i obližnji privatni most Ambasador, koji je trenutno „najprometniji međunarodni prelaz u Severnoj Americi“.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *