Smeo dizajn, zar ne?
Novi objekti

Otvara se hotel na vrhu Mosta na Adi?

Pilon Mosta na Adi za kratko vreme postao je jedan od najprepoznatljivijih gradskih simbola zahvaljujući svojoj visini od 200 metara. Zamislite još da je zaživela ideja Slobodana Maldinija, jednog od najuglednijih domaćih arhitekata, da se na njegovom vrhu nađe – hotel!

Originalni arhitekta razmišljao je kako da most bude i ekonomski isplativ i došao na ideju da bi hotel na vrhu pilona bilo najbolje rešenje kojim bi Beograd dobio atraktivnu turističku lokaciju sa koje bi se pružao najlepši pogled na grad.

– Logično urbanističko-arhitektonsko i ekonomsko rešenje je da se ova izuzetno atraktivna lokacija, nastala podizanjem Mosta na Adi, iskoristi u turističke i druge profitabilne svrhe. Na vrhu najvišeg pilona u Evropi zamislio sam hotelsko-restoranski objekat, odnosno jedinstveni mikrohotel sa panoramskim restoranom i drugim ekskluzivnim i atraktivnim turističkim sadržajima – objašnjava za list „24 sata“ Maldini, višestruko nagrađivani arhitekta i autor mnogobrojnih knjiga o arhitekturi.

I sam pogled na hotel pobuđuje znatiželju, a Maldini kaže da bi ovo mesto sigurno postalo nezaobilazna stanica svih turista koji posete prestonicu.

– Do hotela se dolazi brzim liftovima koji su postavljeni duž vertikale pilona. U svojoj staklenoj fasadnoj opni kroz koju se pruža nezaboravan pogled na grad, hotel sadrži nekoliko ekskluzivnih apartmana, restoran, kazino, prostorije za panoramsko posmatranje grada i zabavu – dodaje arhitekta.

Sigurno bi se našli skeptici koji bi posumnjali u realizaciju ovakvog projekta, ali Maldini naglašava da je u arhitektonsko-građevinskom i konstruktivnom smislu ovaj projekat i te kako ostvariv.

– Beograd već ima sličan objekat, restoran na vrhu Avalskog tornja, koji je, s obzirom na zahtevnu građevinsku konstrukciju, mnogo teži projekat nego hotel na Mostu na Adi. Siguran sam da je bilo moguće privući investitora koji bi se upustio u ovakav poduhvat, s obzirom na to da je imperativ kod investiranja u urbane hotelske objekte pronalaženje ekskluzivne i turistički izuzetno atraktivne lokacije – kaže arhitekta Slobodan Maldini i dodaje da je sličan objekat restorana sagrađen na vrhu pilona Novog mosta u Bratislavi još davne 1972. godine.

Primeri atraktivnih lokacija u svetu

Sa namerom da privuku što veći broj posetilaca s jedne strane ili ekskluzivne i vrlo zahtevne, ali i finansijski moćne goste, urbani hotelski objekti se danas grade u svetu na izuzetno atraktivnim lokacijama na konstruktivno i arhitektonski atraktivan način.

– Među primerima ovakvih izuzetnih hotela su „Stratosfera“ u Las Vegasu, hotel „Tramp“ u Dubaiju, „Alfabet kula“ hotela „Kempinski“, Batumi, a najinteresantniji primer je „Marina bay sands resort“ u Singapuru, sa infiniti bazenom dugim 146 metara podignutim na visini od 191 metra – kaže Maldini.

(Izvor: 24 sata)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

  1. Turista

    Ko bi ovde smeo da prespava?

  2. Responsive Theme

    Prilicno smelo resenje. Verovatno bi moglo da se izvede metodama parametarskog projektovanja, sto je danas moderno za razne fluidne forme i objekte ovakvog tipa. No verovatno je to samo neciji koncept.

  3. Elena

    No,ukoliko se ovaj hotel ipak sagradi, baš ovako kako ga je arhitekta zamislio, rizikovaću i prespavati u njemu!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *