Prijatno iznenađeni brzim radovima na parteru, koji su počeli početkom avgusta meseca, centralne pešačke zone Novog Sada, nadali smo se konačnoj realizaciji jednog od mnogobrojnih parternih rešenja centra grada.

Koliko su novosađani polagali nade u novo parterno rešenje govori činjenica da je čak i studentima arhitekture u Novom Sadu ovo bila jedna od glavnih vežbi na urbanističkom i pejzažnom projektovanju. Svi smo zamišljali centar tako da bude savremen i moderan, sa kvalitetnim materijalima i izgledom koji će dostojno reprezontovati Srpsku Atinu. Međutim, najpoznatija pešačka zona u Vojvodini je jednostavno asfaltirana.

Zašto je u pešačkoj zoni (koja je inače isključena za kolski saobraćaj izuzimajući automobile političara gradske kuće) uopšte potreban asfalt, kolski ivičnjaci i slično? O kvalitetu radova nećemo ništa reći. Citiraćemo našeg sugrađanina: „Ni rupe na putevima u Beočin Selu (malo mesto nadomak Novog Sada) se ne krpe kako u skrpili ovaj centar.“

Tek asfaltirani delovi naknadno su sečeni oko šahtova a umesto novih postavljeni su oštećeni stari ivičnjaci . Celo novo parterno rešenje reprezentuje grad (čitaj gradski sistem) na savršen način: „Nije važno kako, važno je da se vidi da se nešto radi“.

Moramo da se zapitamo koju ocenu bi jedan prosečan student dobio za ovu parternu studiju?! Od nas dobijaju čistu peticu… akademsku.

Pogled na Trg Slobode i ulice Kralja Aleksandra
Novi materijal umesto mermernih ploča
Ulaz u Zmaj Jovinu ulicu
"Novi" ivičnjak
"Novi" ivičnjak
Detalj rešenja šahta i ivičnjaka
Naknadno sečenje novog asfalta
Fuga na fugu u ulici Modene