Arhitektura

Predstavljen prototip lakomontirajuće šestougaone modularne konstrukcije

HEX-SYS omogućava lagano i brzo postavljanje privremenih prostora za održavanje izložbi, sajmova i drugih manifestacija sličnog karaktera.

Ovaj izložbeni salon u kineskom gradu Guangzhou, prototip je novog heksagonalnog modularnog sistema za izgradnju privremenih objekata, koji je konstruisala arhitektonska firma Open Architecture. Ovakvim načinom gradnje objekti se mogu lako montirati, po potrebi proširivati ali i lako transportovati na drugu lokaciju.

HEX SYS 01

Ideja za konstruisanje ovog sistema javila se kao posledica neslaganja s postojećim trendom izgradnje skupih privremenih objekata koji se često zapostave što samo dovodi do rasipanja resursima, piše Dezeen.

HEX SYS 02

Svaka šestougaona komponenta konstrukcije HEX-SYS ima površinu od 40 kvadratnih metara i izvedena je u čelika čiji krov podseća na izvrnuti kišobran. Aluminijumski paneli na krovu mestimično su transparentni kako bi puštali sunčevu svetlost.

HEX SYS 03

HEX SYS 05

Šastougaoni modul konstruiše se oko centralnog stuba u koji odlazi usmerena kišnica, sve do rezervoara za vodu koja se može koristiti za navodnjavanje okolnog terena.

HEX SYS 04

HEX-SYS moduli se mogu povezivati u nedogled i u različitim formama – u zavisnosti od funkcionalne organizacije budućeg objekta.

HEX SYS 06

Postojeći privremeni objekat sastavljen je za Vanke, vodeću firmu iz sveta nekretnina, čiji su funkcionalni zahtevi podrazumevali formiranje prostora u kom bi se mogli smestiti privremene kancelarije, sala za prezentaciju hol i kafe-bar za posetioce.

HEX SYS 07

Open Architecture smatra da se ovaj modularni sklop može koristiti i za formiranje prostora za kancelarije, škole, restorane, prodavnice kao i bilo koje druge delatnosti koja može biti smeštena na jednom nivou.

HEX SYS 08

HEX SYS 09

Foto: Zhang Chao

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *