Miodrag Živković (1928-2020); Foto: Rajko R. Karišić
In Memoriam

Preminuo vajar Miodrag Živković (1928-2020)

Danas su Srbija, ali i čitavi nekadašnji jugoslovenski prostori, ostali bez vajara snažne, uzbudljive i potpuno autentične poetike.

Svojim umećem i neobičnim darom da iz samo naizgled hladnog materijala otelotvori neka od remek-dela srpske, jugoslovenske i evropske skulpture u javnom prostoru, Miodrag Živković je stvorio opus za divljenje, poštovanje, zahvalnost i nezaborav, – napisao je istoričar Dejan Ristić na svom Fejsbuk profilu.

Taj umetnik krhke građe stvarao je po svemu moćne javne spomenike među kojima se posebno izdvajaju oni u Šumaricama, na Kadinjači, Sutjesci, u Prištini, Prijepolju i brojni drugi.

Spomenik na Tjentištu; Foto: Valentim Jack

Stvarao je spomenike među kojima se posebno izdvajaju oni u Šumaricama, na Kadinjači, Sutjesci, u Prištini, Prijepolju…

Otišao je veliki Miodrag Živković – skulptor koji je u kamenu ovekovečio stihove svevremene „Krvave bajke“ divne Desanke Maksimović.

“Imao sam priliku da upoznam tog velikog umetnika i da se iz njegovih reči naupijam istinske mudrosti čoveka koji je svojim životom i stvaralaštvom obeležio čitavu jednu epohu, a nas zadužio da ga se sećamo sa poštovanjem i zahvalnoću.” – napisao je istoričar Dejan Ristić.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *