Saloni

Prespajanje: 20. Salon i dani arhitekture Novi Sad

Društvo arhitekata Novog Sada poziva vas na 20. Salon i dane arhitekture u Novom Sadu koji će se održati od 3. do 10. juna 2016.

Ovogodišnji, jubilarni 20. Salon arhitekture u Novom Sadu želi da kroz selekciju izloženih radova, seriju predavanja i debata otvori prostor za slobodno i otvoreno promišljanje o definisanju pozicije arhitektonske struke u kontekstu regiona i prepoznavanja svih njenih aktera i produkata, a pre svega podrži prevazilaženje svih imaginarnih barijera koje imamo među sobom. Zato je Salon otvoren ka regionu u cilju sagledavanja stvari koje nas povezuju i uočavanja „bitke“ u kojima smo kao disciplina zajedno.

PROGRAM 20. SALONA ARHITEKTURE U NOVOM SADU

Petak 3. jun 2016.

19:00 Otvaranje Salona i dodela nagrada; Železnička stanica Novi Sad – Restoran

Subota 4. jun 2016.

Blok predavanja: Projektantske strategije u regionu danas; Železnička stanica Novi Sad – Kino sala

10:00: Grozdana Šišović i Dejan Milanović /re:a.c.t /Beograd, tema: Rad / Work

11:15: Idis Turato /Rijeka; tema: Arhitektura nepredvidivog – projektiranje smisla

12:30: Eugen Pănescu /Planwerk, Kluž; tema: Debating normality (na engleskom)

19:00: Promocija knjige: Motel Trogir: Nije uvijek budućnost ono što dolazi; DaNS, Miletićeva 20, Novi Sad

Nedelja 5. jun 2016.

10:00: Vođenje po zgradi i diskusija o budućnosti stanice; Železnička stanica Novi Sad – Glavni hol

11:00: Ana Džokić i Marc Neelen / Stealth.unlimited, Beograd/Roterdam (na srpskom i engleskom), tema: Delovanje van arhitekture / Acting beyond architecture

12: 30: Panel: Struka, sredina i arhitekonske manifestacije; učesnici (Ljiljana Miletić Abramović / Muzej primenjene umetnosti /Salon arhitekture Beograd, Danica Jovović Prodanović / BINA, Ivan Rašković / DAB /Arhitektonski fakultet Beograd, Slobodan Jović / DaNS,

19:00: Predstavljanje novog regionalnog partnera: OAR Timiș (Arhitektonska komora Rumunije, Temišvar), DaNS, Miletićeva 20, Novi Sad (na engleskom)

Petak 10. jun 2016.

18:00: Nove tehnologije i arhitektonska prezentacija Case 3D; DaNS, Miletićeva 20, Novi Sad

MAPA DEŠAVANJA

dans-Salon-2016-mapa

BIOGRAFIJE PREDAVAČA

Grozdana Šišović i Dejan Milanović

Osnivači su arhitektonskog biroa re:a.c.t iz Beograda. Njihova praksa je obeležena pre svega upornim i uspešnim učešćem na arhitektonskim konkursima kao i zapaženim izvedenim delima. Između ostalog, dobitnici su nagrada za arhitekturu na beogradskom Salonu arhitekture 2010. i 2016. godine, povelje UAS-a za najuspešnije delo naših arhitekata izvedeno u inostranstvu 2011. godine, te su nominovani za nagrade Iacov Chernikhov Prize 2010. i Mies van der Rohe Prize 2011. i 2013. godine.

Idis Turato

Stalni je profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a gostujući profesor na fakultetima u Splitu, Ljubljani i Beogradu. Sa Sašom Randićem 1992. otvara biro Randić-Turato, a 2009. osniva samostalni ured – Arhitektonski biro Turato. Dobitnik je četiri nagrade Viktor Kovačić te nagradaDrago Galić i Vladimir Nazor, kao i međunarodne nagrade Piranesi. Osam njegovih autorskih projekata bilo je nominovano za najvažniju evropsku arhitektonsku nagradu Mies van der Rohe Award. Predstavljao je Hrvatsku na 10. i 12. Bijenalu arhitekture u Veneciji. Poslednje četiri godine u intenzivnom nedeljnom kontinuitetu objavljuje autorske tekstove, osvrte i komentare prostorno inspiracijske tematike na svom blogu na stranici www.idisturato.com.

Eugen Pănescu

Jedan je od osnivača rumunsko-nemačkog biroa Planwerk u Klužu, Rumunija, koji deluje od 2002. godine. Ovaj biro poznat je po aktivnom bavljenju urbanim dizajnom i urbanističkim planiranjem u Rumuniji, za šta su dobili nekoliko nagrada. Njihovi klijenti su veći gradovi Rumunije za koje su u zadnjih 10-ak godina izradili generalne urbanističke planove, koncepte urbanističkog razvoja, strategije za javne prostore, te su sproveli mnoge projekte rehabilitacija javnih prostora. Eugen je od 2003. predavač na Tehničkom univerzitetu u Klužu.

Ana Džokić i Marc Neelen

Rade pod imenom STEALTH.unlimited na relaciji Beograd – Roterdam od 2000. godine. Njihovo polje delovanja se nalazi između arhitekture, urbanih istraživanja, vizuelne umetnosti i kulturnog aktivizma. Bili su autori i kustosi više manifestacija, kao što su Impakt Festival u Utrehtu 2011. i Međunarodnog bijenala u Tirani 2010. Bili su kustosi i projektanti holandskog paviljona na arhitektonskom bijenalu u Veneciji 2009. godine. Dobitnici su nagrada beogradskog Salona arhitekture, a nagradu Ranko Radović za 2011. godinu su dobili za istraživački projekat “A(u)kcija – registar novosadskih prostora između ličnih interesa i javnog dobra” u ko-autorstvu sa Centrom_kuda.org.

Informacija za članove IKS

Učešće i poseta Salonu boduju se u sistemu kontinuirane obuke Inženjerske komore Srbije sa po 5 bodova.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *