Radna stanica zvana Gradnja sastavljena u saradnji sa AMD-om; Foto: Gradnja
Hardver, Promo

Radna stanica „Gradnja“ je novi, najbrži član redakcije našeg portala i izgleda fantastično

Sastavili smo mašinu koje ne samo da može da izađe na kraj sa najzahtevnijim zadacima u Revitu i Maxu, već pritom i privlači poglede svojim besprekornim dizajnom.

Imajući u vidu zahtevnost arhitektonskih zadataka, koji rastu sa kompleksnošću projekata, od dizajniranja enterijera jednog stana, preko projektovanja stambenog objekta, pa do kompletnih blokova, bitno je u startu odrediti minimum potreba i ići sa računarskom platformom koju je moguće pojačavati i unapređivati, kako potrebe rastu i projektni zahtevi bivaju sve kompleksniji.

Na taj način se u startu odgovara na prvo pitanje: laptop ili desktop PC? Desktop je logičan i finansijski racionalan odgovor.

Radne stanice za poslovnu primenu

Prednost desktop računara je što u startu omogućava i veće performanse i nadogradivost, po istoj ili nižoj ceni u odnosu na laptop. Takođe, u svetu desktop računara, razlikujemo dve kategorije: radne stanice (workstation) i lične računare (Personal Computer).

Suštinska razlika je što se u radne stanice ugrađuju računarske komponente, koje imaju specifične karakteristike koje do izražaja dolaze tek u konkretnoj poslovnoj primeni. Povrh svega, desktop računar nema alternativu kada je reč o raznovrsnosti povezivanja sa nizom eksternih uređaja – više monitora, više uređaja za skeniranje, štampanje, mernih uređaja itd.

AMD tehnologija za radnu stanica „Gradnja“; Foto: Gradnja

Laptop ili desktop PC? Desktop je logičan i finansijski racionalan odgovor za poslovnu upotrebu.

Kada se uđe u suštinu osmišljavanja svrsishodne i sveobuhvatne radne stanice namenjene arhitektonskom dizajnu i građevinskom inženjeringu, prvi zaključak koji se nedvosmisleno nameće, jeste neophodnost sinergetskog razmišljanja prilikom odabiranja optimalnih komponenti. Primera radi, ključna komponenta za Revit jeste CPU gde on igra glavnu ulogu u generisanju izlaznih proračuna.

Ali za udoban i efikasan proces dizajniranja, neophodno je da grafički akcelerator omogućava hardversku akceleraciju i preciznost iscrtavanja u softverskom paketu koji se koristi. Tako da je u praksi kreiranje radne stanice stvar balansiranja, ukoliko budžet nije beskonačan. To konkretno znači da je potrebno naći meru između količine novca potrošenog na grafički akcelerator i na procesor, s obzirom na to da ove dve komponente odnose najveći deo budžeta.

Novi član redakcije portala Gradnja; Foto: Gradnja

Dramatično bolje performanse i fluidniji rad

Radna stanica „Gradnja“ osmišljena je kao prototip rešenja koje materijalizuje sve navedene postulate o arhitektonskom „alatu“ koji je izbalansiran po pitanju performansi, zasnovan na najmodernijoj i najnovijoj AMD platformi, obezbeđuje fleksibilnost i nadogradivost na duže staze i suštinski predstavlja ulaznicu u svet arhitektonskog dizajna i za početnike u studentskim domovima i iskusne arhitekte u malim ili velikim studijima.

“Kompanija AMD nudi izuzetno širok dijapazon profesionalno orijentisanih rešenja iz domena procesora, grafičkih akceleratora i osnovnih platformi. Samim tim je idealan odabir kako za pojedince i male arhitektonske studije, tako i za velike multinacionalne projektantske kompanije i agencije”, kaže Viktorija Baralić, generalni menadžer regionalnog zastupništva za AMD.

Viktorija Baralić, generalni menadžer regionalnog zastupništva za AMD

AMD u svom portfoliju ima Ryzen PRO procesore od šest, pa sve do 64 moćna zen jezgra.

AMD u svom portfoliju ima Ryzen PRO procesore od šest, pa sve do 64 moćna zen jezgra. Bazirani na najnovijoj „Zen4“ arhitekturi, Ryzen 7000 PRO serija procesora donosi izuzetan pomak unapred po pitanju performansi, kako u multi-thread opterećenjima poput finalnog renderinga, tako i u single-thread režimu tokom samog procesa projektovanja i rada u softverskim alatima.

U sferi profesionalnih grafičkih akceleratora, AMD nudi Radeon PRO liniju kartica zasnovanih na najnaprednijim grafičkim arhitekturama RDNA 2 i RDNA 3 iz serija W6000 i W7000. Ovi grafički akceleratori stižu opremljeni sa puno veoma brze memorije, podrškom za najbrži PCI Express standard i dijapazonom video izlaza za sve potrebe.

AMD u svom portfoliju ima Ryzen PRO procesore od šest, pa sve do 64 moćna zen jezgra; Foto: AMD

Viewport Boost tehnologija omogućava dramatično bolje performanse i fluidniji rad u samom prozoru aplikacija kao što je Revit.

“Ključni elemenat je softverske prirode – Radeon PRO Software upravljački softver, koji je rigorozno testiran i sertifikovan od strane svih velikih proizvođača softverskih paketa koji se koriste u profesionalne svrhe” – kaže Viktorija Baralić za naš portal.

Međutim, ključna mogućnost AMD Radeon PRO serije grafičkih kartica u domenu AEC jeste Radeon PRO Viewport Boost tehnologija, koja omogućava dramatično bolje performanse i fluidniji rad u samom prozoru aplikacija kao što je Revit, dodaje Baralić.

Viewport Boost tehnologija omogućava dramatično bolje performanse i fluidniji rad u samom prozoru aplikacija kao što je Revit.

Od čega je sastavljena radna stanica „Gradnja“

„Gradnja“ radna stanica kombinuje najnoviji AMD Ryzen 9 7945 PRO procesor i AMD Radeon W6600 PRO grafički akcelerator, na Asus-ovoj Prime A620 SCM matičnoj ploči sa AM5 podnožjem i DDR5 podrškom. Radna stanica dolazi opremljena sa 32GB brze Kingston DDR5 memorije i PCI Express 4.0 SSD NVMe diskom kapaciteta 1TB.

Za pouzdan rad se brine napajanje od 700W sa 80+ Gold sertifikatom efikasnosti, a sve komponente su „udomljene“ u estetski i stilski adekvatno odabrano Fractal Design North kućište, midi-tower formata. U pitanju je jedna od najlepših šasija u ATX formatu, koja pleni svojim dizajnom i kombinacijom čelika i drveta, uz odličnu provetrenost samih ugrađenih komponenti.

Rezon prilikom odabira baš ovog kućišta je suštinski veoma jednostavan: ako će računar jednog arhitektonskog studija postati sastavni deo kreativnog enterijera, onda i on sam treba da izgleda tako da se uklopi i eventualno oplemeni taj enterijer, istovremeno spajajući i funkciju i formu.

Kućište Fractal Design North – jedno od najlepših u ATX formatu

Ovo je jedna od najlepših šasija u ATX formatu, koja pleni svojim dizajnom i kombinacijom čelika i drveta, uz odličnu provetrenost ugrađenih komponenti.

Polazeći od načelnih principa racionalnog i finansijski odgovornog dizajniranja radne stanice za arhitekte, odabran je Ryzen 9 7945 PRO procesor koji poseduje 12 ekstremno brzih jezgara zasnovanih na najnovijoj „Zen4“ mikro-arhitekturi. Iako procesor može da dosegne čak 5.4GHz u single-thread režimu, on i dalje troši svega 65W. Ovo ga čini izuzetno efikasnim u radu, bilo da je reč o zadacima koji mogu da iskoriste svih 12 jezgara (finalni rendering) ili samo jedno ili dva jezgra (proces dizajniranja).

Držeći se istih vodilja po pitanju odabira komponeti, odlučili smo se za AMD Radeon W6600 PRO, kao optimalno početničko rešenje za radnu stanicu namenjenu arhitekti. Ovaj grafički akcelerator nudi sjajne performanse u AutoCAD-u i potpuno je sertifikovan za sve Autodeskove alate, kao i softverske pakete drugih kompanija. Radeon W6600 PRO je opremljen sa četiri Display Port 1.4 video izlaza i omogućava povezivanje sa čak četiri 5K monitora u punoj 10bit paleti.

Podela workstation tržišta; Foto: AMD

Laka i ekonomična nadogradnja

Primenjujući već pomenuti sveobuhvatni koncept prilikom projektovanja profesionalne radne stanice, u startu smo se odlučili za platformsko rešenje koje u ovom momentu nudi najbolje performanse najnovije generacije hardvera, ali ostavlja širok dijapazon mogućnosti lakog i ekonomičnog proširenja i nadogradnje u bilo kom momentu u budućnosti, kada se za to ukaže potreba.

Asus prime A620 matična ploča ostavlja mogućnost dodavanja još dva memorijska modula i proširenje radne memorije sa 32GB na čak 128GB (2x16GB + 2x48GB). Ploča poseduje još jedan NVMe slot za M.2 SSD, tako da je postojećih 1TB moguće proširiti čak na 9TB, uz korišćenje NVMe-a kapaciteta 8TB.

Naravno, tu su i klasični SATA 6Gbps portovi sa tradicionalne SSD-ove od 2,5“. Naravno, moguće je bilo kom momentu unaprediti i CPU performanse prelaskom na 16-core AMD Ryzen 9 7950X procesor. Isto važi i za grafički podsistem, koji je moguće nadograditi bilo kojom drugom grafičkom karticom, kao što su nove AMD Ryzen W7000 PRO serije kartice.

AMD Radeon W6600 PRO grafički akcelerator u radnoj stanici „Gradnja“

Raskošni monitor

Vraćajući se na početak našeg razgovora, bilo bi naivno preskočiti jedinu, naizgled, prednost, koju laptop PC ima naspram desktop PC-ja, a to je „integrisani“ displej. Međutim, iako je to „na prvu loptu“ prednost, u realnosti čak ni 17“ laptop ni približno ne može da pruži neophodnu ergonomiju, preciznost i kvalitativnu reprodukciju, kao što to može moderan veliki PC monitor.

U saradnji sa našim partnerima iz kompanije LG, uparili smo „Gradnja“ radnu stanicu sa raskošnim LG UltraFine 32UN880-B monitorom iz specijalne „Display Ergo“ serije. Sa dijagonalom od 32“ i oštrom 4K rezolucijom od 3840×2160 piksela, ovaj monitor predstavlja ultimativno rešenje za bilo kog profesionalca.

Raskošni LG UltraFine 32UN880-B monitor; Foto: LG

Arhitekte će ceniti živopisni IPS panel LG monitora koji verodostojno prikazuje boje.

Arhitekte će pogotovo ceniti njegov živopisni IPS panel koji zahvaljujući podršci za 10bit paletu boja, preko DisplayPort konekcije, omogućava pokrivenost od 95% DCI-P3 kolornog prostora, uz HDR400 sertifikat. Podrška za AMD FreeSync tehnologiju omogućava stabilnu i oštru sliku u svim režimima rada.

Specifičnost „Display Ergo“ linije LG monitora se ogleda u posebno dizajniranoj ergonomskoj stopi na kojoj je monitor postavljen, a koja omogućava idealno pozicioniranje samog monitora u bilo kom radnom okruženju.

Sa cenom od oko 600 evra na domaćem tržištu ovaj monitor je široko dostupan svakome ko se u bilo kom kapacitetu bavi arhitekturom i u potpunosti se uklapa u širi koncept same „Gradnja“ radne stanice i glavne ideje vodilje oko pristupačnosti jednog ovako ozbiljnog „alata“.

LG UltraFine 32UN880-B se idealno uklopio sa AMD radnom stanicom; Foto: LG

Komponente dostupne i u Srbiji i regionu

Sve upotrebljene komponente od kojih je nastala „Gradnja“ radna stanica su dostupne, kako kupcima u Srbiji, tako i u regionu, kroz mrežu oficijelnih distributera i retailera.

Sastavite i vi svoju radnu stanicu koja će pratiti vaše kreacije i ideje.

Radna stanica na delu

Pogledajte i kako radnu stanica Gradnja koristi arhitekta Sonja Brstina u svom svakondnevnom radu projektovanja enterijera renderovanja atraktivnih scena.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Jedan arhitekta

    Ako monitor košta „svega“ 600 evra, koliko košta računar?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *