Aktuelno, Novi objekti

Rekonstrukcije zgrade Legata „Petra Lubarde“ na Dedinju

Osnovni zadatak u projektu rekonstrukcije zgrade bio da je Legat čuva i prezentuje dela velikog slikara Petra Lubarde.

Za rekonstrukciju objekta nadležna je Agencija za investicije i stanovanje grada Beograda, a ukupno ulaganje je oko 90 miliona dinara. Radove će izvoditi „Izolinvest“ iz Beograda.

Saobraćajno preduzeće CIP je, na osnovu ugovora sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom, još pre dve godine izradilo idejno rešenje za budući izgled objekta i celokupnu tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju, adaptaciju i saniranje. U pitanju je bila donacija ovog preduzeća vredna oko 3,5 miliona dinara.

– Projektom su predviđeni obimni radovi na kompletnoj rekonstrukciji zgrade, od podruma do potkrovlja, imajući u vidu u kakvom je stanju objekat – rekla nam je Premović.

U CIP-u kažu da je osnovni zadatak u projektu bio da Legat čuva i prezentuje dela velikog slikara. U jednom delu zgrade biće restauriran stan sa pokućstvom umetnika i ateljeom, a postojaće i depo za čuvanje neizloženih slika i lične dokumentacije. U suterenu deo prostora je namenjen za garderobu i sanitarni blok za posetioce, mali saffe i salu za sastanke koji će zajedno moći da prime 30-40 posetilaca istovremeno.

Projektom je predviđen adekvatan prostor za smeštaj mašinske opreme grejanja i hlađenja i savremen sistem za dojavu i gašenje požara. U sklopu suterena je odvojen prostor za toalete posetilaca, a tavanski prostor je adaptiran u kancelarijski, sa pomoćnim prostorijama: sanitarnim blokom, malom priručnom kuhinjom i u jednom delu potkrovlja organizovan je stan za umetnika-gosta.

Kuća Petra Lubarde nalazi se na Dedinju u kompleksu zaštićene zone, na površini od 905 m2.

Ideja da se kuća pretvori u otvoreni atelje nastala je nakon njegove smrti, kada je supruga čuvenog srpskog slikara Vera, sa Gradom sačinila Ugovor o poklonu umetničkih dela i osnivanju Ateljea.

Legat „Petra Lubarde“ bio je u potpunosti nedostupan javnosti više od 30 godina. Stručna komisija za evidentiranje i popis predmeta iz Ateljea „Lubarda“ prva je ušla u njega u leto 2008. godine zatekavši potpuno zapušten objekat i sve što se u njemu nalazilo.

Petar Lubarda - Kosovski boj (ulje na lesonitu, 1953)

UKRATKO O:

Petar Lubarda

Petar Lubarda jedan je od najvećih srpskih slikara 20. veka, rođen je u Ljubotinju u Crnoj Gori 1907. godina, a umro je u Beogradu 1974. godine. Studije slikarstva započeo je u Beogradu, a nastavio u Parizu. Njegova najpoznatija dela su „Zaklano jagnje“ iz 1940. godine, „Konji“ 1953., „Guslar“ 1952. i „Kosovski boj“ iz 1953. godine.

(eKapija)

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *