Aktuelno

Siemensov centar urbanog razvoja Crystal

Kompanija Siemens danas je u Londonu otvorila svoj prvi centar održivog razvoja, u čijem središtu je postavljena najveća svetska izložba posvećena upravo održivom urbanom razvoju.

Ova jedinstvena građevina u obliku kristala biće i centar za konferencije, platforma urbanih dijaloga i centar za tehnologiju i inovacije, kao i mesto okupljanja donosioca odluka, stručnjaka za infrastrukturu i opštu javnost u cilju razvijanja koncepata za budućnost gradova i njihovih infrastruktura.

Zgrada, koju su projektovale arhitekte firme „Wilkinson Eyre Architects”, sadrži salu kapaciteta 270 mesta, kao i najveću svetsku izložbu o održivom urbanom razvoju. Na impozantnoj površini od 2.000 m², izložba predstavlja postojeća infrastrukturna rešenja koja život u gradu čine održivijim i ekološki prihvatljivijim, a ujedno i povećavaju njegov kvalitet. Stručnjaci Siemens-ovog Centra kompetencije, za rešenja za gradove u centru Crystal, bave se istraživanjem i razvojem usmerenim na tehnologije i inovacije za gradske infrastrukture sutrašnjice.

„Gradovi širom sveta ulažu u poboljšanje snabdevanja vodom, električne mreža, sistema transporta i infrastrukture zgrada. Naše dostupno tržište ima vrednost od 300 milijardi evra. U ovom tržištu rasta, Crystal će nam pomoći da intenziviramo dijalog sa klijentima. Crystal je prikaz najboljih odlika našeg sektora, mesto kontakta i mozak operacija”, izjavio je Roland Buš, član Upravnog odbora Siemens AG i CEO sektora Infrastruktura i gradovi. Sa oko 87.000 zaposlenih, ovaj sektor nudi održive tehnologije za gradske sredine i njihove infrastrukture.

Obuhvatajući površinu veću od 6.300 m², Cryastal je oličenje energetske efikasnosti. Ovaj objekat troši 50 odsto manje energije i emituje 65 odsto manje ugljen-dioksida u odnosu na ostale poslovne objekte ovog tipa. Obnovljivi izvori energije ispunjavaju potrebe centra Crystal za grejanjem i hlađenjem, fotonaponski sistemi stvaraju zelenu električnu energiju, a kišnica se prikuplja za dalju upotrebu. Na međunarodnim procenama BREEAM i LEED za energetski efikasne objekte, Crystal će dobiti najbolje ocene (Oustanding i Platinum), što ga čini jednim od najzelenijih objekata na svetu.

• Na površini od 2.000 m², interaktivna izložba će voditi posetioce kroz gradsku infrastrukturu budućnosti, sa težištem na mogućnostima održive mobilnosti, tehničkim infrastrukturama objekata, snabdevanju električnom energijom i vodom i zdravstvenoj zaštiti.
• Centar za konferencije je nezavisni forum namenjen inženjerima, arhitektama, gradskim planerima i donosiocima odluka u opštinama.
• Kristal je dom prvog i najvećeg od tri Centra kompetencije za rešenja za gradove. Centar u Londonu Siemens-ovim stručnjacima i eksternim profesionalcima nudi platformu za sprovođenje istraživanja i razmenu ideja. Predviđena je izgradnja dva manja centra u Šangaju i Vašingtonu u narednim godinama.

Kristal se nalazi u okrugu Njuhem, na istorijskim dokovima Royal Victoria Docks. Objekat će biti otvoren za javnost 29. septembra.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *